2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Kínai kutatók már 2019. december végén izolálták és feltérképezték a SARS-CoV-2-t

WHO: több mint 21 millió áldozata lehet a Covid-járványoknak

Az eddig hivatalosan jelentett 7 millió helyett ennek háromszorosa, 21 milliónál is több halálos áldozata lehet a Covid-járványoknak, közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a Hírklikk szerint.

A WHO felhívta a figyelmet arra, hogy sok országban szinte alig tesztelik a vírus jelenlétét a szervezetekben, ebből eredően napjainkban sokkal több a beteg, mint amennyit a hatóságok jelentenek. A szennyezett víz vizsgálata világszerte arra mutat, hogy a vírus 2-19-szer gyorsabban cirkulál, amint az a jelentésekből kitűnik.

Jóllehet jelenleg nem vagyunk válságos helyzetben, a Covid továbbra is fenyegeti a világ lakosságának egészségét, hívják fel a figyelmet a WHO szakemberei. Túl kevés embert oltanak be és kevesen védekeznek eléggé. A november-december közepe között eltelt négyhetes időszakban 52 százalékkal nőtt a fertőzések száma a világban, az előző, hasonló időszakhoz képest. Az új fertőzések száma azóta napjainkra meghaladja a 850 ezret. Az említett négy hétben nyolc százalékkal kevesebb volt a haláleset, a betegségnek 3 ezer halálos áldozata volt. A megbetegedésekre változatlanul az omikron vírus jellemző, annak legújabb változata terjedt el gyorsan az utóbbi hetekben, írja a Hírklikk.

Már ismerték a vírust Kínában, mégsem szóltak a WHO-nak

Mindeközben a hvg.hu arról ír, kínai kutatók már legalább két héttel azelőtt feltérképezték a koronavírust, hogy Peking 2021. január 11-én megosztotta a vírus szekvenciáját az Egészségügyi Világszervezettel – állítja a Wall Street Journal egy, az amerikai egészségügyi minisztériumtól kikerült dokumentum alapján.

Eszerint egy pekingi kutató már 2019. december 28-án feltöltötte a vírus csaknem teljes szekvenciáját egy amerikai kormányzati adatbázisba. A kínai tisztviselők ekkor még „ismeretlen” vírusos tüdőgyulladásként jellemezték a Vuhanban kitört járványt, és még be sem zárták azt a piacot, ahonnan később az egész járványt származtatták.

A szakemberek szerint ez a plusz két hét kulcsfontosságúnak bizonyulhatott volna a világ orvosai számára, hogy hamarabb megértsék a Covid–19 terjedését, meghatározhassák a védekezés módjait.

A lap szerint az új információ hagy némi kétséget afelől, hogy vajon tényleg ismerjük-e a járvány kitörésének körülményeit.

 

(forrás: HírKlikk, hvg.hu)
hirdetés

Könyveink