2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

A WHO szabályozná az elektronikus cigaretták piacát

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt javasolja az országvezetőknek, hogy szigorúan szabályozzák az alternatív dohánytermékek piacát, az ízesített e-cigarettákat pedig tiltsák be, írja a VG.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének szakosított szervezete csütörtökön rámutatott több olyan tanulmányra is, amelyek nem találtak elég bizonyítékot arra, hogy az e-cigaretták segítik a dohányosok leszokását, ugyanakkor arra jutottak, hogy az egészségre ártalmasak, sőt, nikotinfüggőséget okozhatnak a nemdohányzók, főként a gyerekek és a fiatalok körében. 

A gőzzel együtt a fogyasztó olyan anyagokat szív be, amelyek rákot okoznak, növelhetik a szív- és tüdőbetegség kockázatait, a fiatalok agyfejlődését pedig károsíthatják. A vape-ek a 13-15 évesek közt népszerűbbek, mint a felnőttek körében. A szervezet ezért azt tanácsolja az államvezetőknek, hogy mielőbb szigorúan szabályozzák az ilyen eszközök használatát, a hozzájuk való ízesített nikotinos folyadékokat pedig tiltsák be – írja a Reuters nyomán a lap.

A gyártók azonban azzal védekeznek, hogy a hevítéssel és gőzöléssel működő e-cigik még mindig sokkal kevésbé károsak, mint a klasszikus, dohányalapú cigaretták, az ízesítések pedig elősegítik a dohányosok szokásváltását.

A szervezet azért szólíthatta fel az államokat most, mert a világ 183 kormánya jövőre konferenciát tart az új dohányeszközök szabályozásáról. Mivel az új nikotinos termékek kapcsán az álláspontok még távol állnak egymástól, nem valószínű, hogy egységes szabályozást fogadnak el. Például míg az Egyesült Királyság a dohányzás egészségesebb alternatívájának tartja az e-cigit, addig a föld legnépesebb országa, India, valamint Ausztrália betiltották azt.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés

Könyveink