2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

A Vatikán szerint az eugenikai gondolkodás veszélye fenyeget

Egy vatikáni illetékes szerint a genetika tudományának fejlődésével feltartóztathatatlanul terjed az eugenikai gondolkodás, vagyis az a kísértés, hogy a genetikai örökség megváltoztatásával javítsák az emberi faj minőségét.

Erre Rino Fisichella, az Élet Pápai Akadémiájának elnöke hívta fel kedden a figyelmet, amikor sajtóértekezleten körvonalazta egy pénteken kezdődő vatikáni konferencia témáit. Az értekezlet mottója: A genetika új határvidékei és az eugenika kockázata.
Az érsek elismerte, hogy maga az eugenika kifejezés a múlthoz kapcsolódik, s mint ismeretes, főként a nácik vették igénybe az elméletet, amikor orvosi kísérleteket végeztek a "felsőbbrendű faj" létrehozása céljából. Szerinte azonban ugyanez a mentalitás terjed ma "lassan, de könyörtelenül", csak más elnevezés alatt, jelentős anyagi háttérrel bíró orvosi érdekeltségek ravasz hírverési kampányai révén.
Felhívta a figyelmet arra, hogy világszerte számos technológiai eljárást alkalmaznak "normális életet" ígérve, miközben senki sem állíthatja, hogy meg tudja határozni, valójában mi is a "normális élet". "Ez a gondolkodásmód afelé mutat, hogy feltételezzük: vannak másoknál értéktelenebb emberek" - fogalmazott az akadémia elnöke.

MTI/AP/AFP/EFE

cimkék

hirdetés

Könyveink