2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés
hirdetés

„A törvényjavaslattal a halál arcába nézünk”

A francia nemzetgyűlés már tárgyalja az életvégi döntésről szóló friss törvényjavaslatot. A kérdést hatalmas vita övezi, írja az Index.

„A törvényjavaslattal a halál arcába nézünk” – mondta Emmanuel Macron francia elnök arról, hogy benyújtották az élet végi döntésekről szóló friss törvényjavaslatot, amelyet május 27-én kezdett tárgyalni a Nemzetgyűlés. A Le Monde szerint az eutanázia kérdéskörét – ahogyan Karsai Dániel ügye miatt Magyarországon, úgy Franciaországban is élénk viták övezik. Franciaországban az élet végi döntéseket jelenleg a 2016-ban elfogadott Claeys–Léonetti-törvény szabályozza, amely előírja, hogy a halálos betegségben szenvedők mély és folyamatos szedációban részesülhetnek haláluk pillanatáig.

„A halálhoz nyújtott segítség valamely halált okozó anyagnak a 6–11. cikkben rögzített feltételek és részletszabályok szerint, az azt kérelmező személy részére való engedélyezésében és a rendelkezésre bocsátás végigkísérésében áll, annak érdekében, hogy e személy azt beadja magának, illetve – amennyiben erre fizikailag képtelen  beadassa magának orvossal, ápolóval vagy egy általa kijelölt, erre hajlandó személlyel. A halálhoz nyújtott segítség a törvény által a büntető törvénykönyv 122-4. cikke értelmében engedélyezett cselekmény” – áll a törvénytervezetben.

Az aktív eutanáziát választó személy a következő feltételeknek kell hogy megfeleljen a javaslat szerint:

  • Legalább 18 éves.
  • Francia állampolgár vagy stabil és rendszeres jelleggel franciaországi lakhellyel rendelkezik.
  • Súlyos és gyógyíthatatlan betegségben szenved, amely a halál rövid vagy középtávú prognózisával jár.
  • A betegség fizikai vagy pszichológiai szenvedéssel jár a kezelés ellenére, vagy a szenvedés elviselhetetlen, amikor a személy nem kap kezelést, illetve úgy dönt, hogy nem folytatja a kezelést.
  • Alkalmas arra, hogy akaratát szabadon és egyértelműen kifejtse.

A törvénytervezethez 3300 módosító javaslatot nyújtottak be, a vita két héten keresztül tart.

A teljes információ

Fotó: archív (AdobeStock)
Fotó: archív (AdobeStock)

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink