2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

A sztrájk felfüggesztésére szólították fel a szlovén orvosokat

Robert Golob szlovén kormányfő hétfőn felszólította az orvosokat, hogy függesszék fel a sztrájkot, amely már az ötödik hetébe lépett, és Szlovénia történetének leghosszabb orvossztrájkjává vált, közölte a szlovén közszolgálati televízió.

Az északnyugat-szlovéniai Jesenice közkórházában tett látogatásakor Golob hangsúlyozta: hosszú távú megoldás csak a közszféra új bérpilléréről folyó tárgyalások során születhet.

"A kormány megérti az alkalmazottak szorult helyzetét, de meggyőződésünk, hogy a betegellátás mindig az első helyen áll", mondta a kormányfő, majd a betegek érdekében felszólította a szakszervezetet (Fides) a sztrájk felfüggesztésére.

A Fides közleményben reagált a felszólításra. Azt írták, hogy a kormány "még ma" véget vethetne a "betegek szenvedésének", ha teljesítené a szakszervezet követeléseit. Egy ilyen felhívás "nem helyénvaló egy olyan személytől, aki megszegte a szavát és az általa aláírt megállapodást, és valójában a sztrájkot okozta".

Ha a miniszterelnök betartotta volna az év elején aláírtakat, miszerint a közszféra egységes bérrendszerében külön pillért állapítottak volna meg az egészségügyi dolgozók számára, akkor most nem sztrájkolnának az orvosok.

A Fides január 15-én hirdetett sztrájkot magasabb béreket követelve, és mivel a kormánnyal folytatott tárgyalások nem vezettek eredményre, az orvosok mintegy fele úgy döntött, hogy február 1-jétől elkezdik visszavonni a túlórázáshoz adott hozzájárulásukat, és legfeljebb heti 48 órát fognak dolgozni.

A ljubljanai klinikai kórházban, az ország legnagyobb intézményében az orvosok harminc százaléka vonta vissza a túlórákhoz való hozzájárulását - közölte hétfőn Milenko Stankovic, a Fides alelnöke. A visszavont túlórák aránya a sebészeti osztályon, a nőgyógyászati klinikán, az intenzív osztályokon, a radiológián és az aneszteziológián a legmagasabb.

A hétfői tárgyalási fordulót követően Damjan Polh, a Fides elnöke a sajtónak úgy nyilatkozott: a kormánnyal nem jutottak egyezségre, de jelezte, hogy "kezd formálódni a megoldás".

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink