2024. szeptember. 27., péntek - Adalbert.
hirdetés
hirdetés

A szerhasználat és a korai halálozás

A drogfogyasztás és a marihuána legalizációjának veszélyeiről tartottak pódiumbeszélgetést az esztergomi MCC Feszten, írja a Mandiner.

Egy svéd tanulmány azt bizonyítja, hogy az opiátokat fogyasztóknál 25-ször, a marihuánával élőknél 10-szer gyakoribb a korai halálozás bekövetkezése 55 éves korig, míg a dohányzásnál ez „csak” kétszeres, az alkoholnál pedig 1,2-szeres – többek között erről beszélt prof. dr. Haller József, a Drogkutató Intézet igazgatója az MCC Feszten, felhívva ezzel a fesztiválozó fiatalok figyelmét arra, mennyire veszélyes a szerhasználat.

Különösen veszélyesek a designer drogok, amelyekkel macska-egér harcot vívnak a hatóságok, hiszen amint betiltanak egy vegyületet, máris átalakítják Kínában, így néhány hónapig ismét legálisan árusítható. Kínában is olvassák a Magyar Közlönyt! Amint betiltanak egy szert, módosítanak rajta, fél évente jön egy új, miközben a gyógyszeriparban tíz-tizenkét évig tesztelik a vegyületeket. Sejthetjük, milyen biztonsági protokollt követnek Kínában – mutatott rá Haller József, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a következményeket sem tudja átlátni senki, az elmúlt években találtak olyan szert, ami nagyon erős volt és haltak meg miatta fogyasztók, más kevésbé volt veszélyes.

Győrfi Pál elmondta, amikor elkezdett mentőzni a 80-as években, általában szipusokhoz kellett kimenniük, aztán jött a heroin, most pedig a designer drogok, amit olyanok is megengedhetnek maguknak, akik egy jobbfajta alkoholt sem tudnának megfizetni.

A beszélgetés moderátora, Téglásy Kristóf, a Drogkutató Intézet stratégiai igazgatója elárulta, egy biofű ára akár 500 forint is lehet, amire Haller József hozzátette, valójában se nem bio, se nem fű – Győrfi Pál pedig azzal kapcsolódott a beszélgetéshez, hogy mivel a szerek hatóanyagai nem ismertek, a mentők sem tudják, hogy milyen hatást váltanak ki a betegből.

További részletek

Лечение Наркомании képe a Pixabay-en
Лечение Наркомании képe a Pixabay-en

(forrás: mandiner.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink