2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

Kitekintő

A sokadik tömeges ólommérgezés Kínában

Egy akkumulátorokat gyártó üzem felelős több mint száz kínai gyermek mérgezéséért: eddig 121 gyereknél állapították meg, hogy vérükben kiugróan magas az ólomtartalom – jelentették a délkelet-kínai Fucsien tartomány egyik megyéjéből.
Szeptember 15-e és 20-a között két egészségügyi intézet összesen 287 mérgezésgyanús, tizennégy év alatti gyermeket vizsgált meg Szanghang megye Longjan városában. Megállapították, hogy 120 esetben a vér ólomszintje magasabb volt 100 mikrogramm/liternél, egy esetben pedig elérte 218,6 mikrogramm/litert.

A kormányzat már korábban bezáratta a Huacsiang akkumulátor gyárat, az ólomszennyezés feltételezett forrását, miután egyes gyermekek vérében túlzott mértékű ólom jelenlétét mutatták ki.

Helyszíni jelentések szerint a történtek következtében sok gyermekek nem ment iskolába, több árus ideiglenesen bezárta a boltját, s a helyzet csak azután normalizálódott Longjanban, hogy a hatóságok megindították a nyomozást, a kormányzat pedig ígéretet tett a károsultak kompenzálására.

A megyei elöljáróság helyettes vezetője közölte, hogy minden – a gyártól 600 méteren belül lakó – 14 év alatti gyereknél fedezik az ellenőrző vizsgálat, valamint az ólommérgezéssel összefüggésbe hozható egészségügyi ellátás, kezelés költségeit.

A kormányzat a környezeti károk felmérésével – hangsúlyozottan – egy nem helyi és megfelelő szakmai felkészültséggel rendelkező vállalatot bíz meg.

Kínában csak az idén már jó néhány ólommérgezéses ügyre derült fény például Senhszi, Hunan és Yunnan tartományokban. A hatósági vizsgálatokat nem ritkán csak a lakosság erőszakos és ingerült fellépése nyomán indították el.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink