2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

A nagyothallók és a sztómás betegek növekvő terhei

A kormány tervei szerint 2009. augusztus 1-től kizárnák a nyugdíjasokat a legjobb technikai tudású hallókészülékek támogatotti köréből. A sztómás betegek költségeinek 18 százalékos növekedésével is számolni kell. Egyeztetés sem az érdekképviseleti szervekkel, sem a szakmai szervezetekkel nem történt.

A jelenlegi gazdasági helyzetre, valamint a Gyógyászati Segédeszköz kassza deficitjére hivatkozva a kormány lépéseket tett kiadásai csökkentésére. Úgy tűnik azonban, hiába született korábban megállapodás az OEP, az érdekképviseleti szervek és a szakma képviselői között.

„A 2009. július 13-án kézhez kapott előterjesztés a 14/2007. (III. 14.) EüM rendelet módosításáról a korábbi megegyezésen túl további olyan megszorításokat tartalmaz, amelyekről semmilyen előkészítő fórumon nem egyeztettek sem az érdekképviseleti szervek, sem pedig a szakmai képviseletek. Az egyik legfontosabb, hallókészüléket érintő változásnak azt tervezik, hogy a nyugdíjasokat kizárják a legjobb technikai tudású készülékek támogatási köréből. 2008. április óta az összes kiadott hallókészülék 80,78%-át nyugdíjas korú állampolgárok vásárolták. A nyugdíjasok 56,06%-a választotta a legjobb technikai tudású (az ún. V. csoportba tartozó) készülékek valamelyikét. Gyakorlatilag a lehető legjobb minőségű hallás visszaszerzésének támogatását akarja a kormány megvonni a nyugdíjas állampolgároktól” – mondta Terman Tibor, az Amplifon Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója, a Hallókészülék Gyártói Képviseletek és Forgalmazók Országos Szövetségének tagja.

A támogatásból való kizárás azt jelenti, hogy az eddig átlagosan 65-90 000 Forintba kerülő hallókészülékek több mint a háromszorosába, 200-300 000 Forintba kerülnének.

„Nem fogadjuk el – főleg, amikor az Idősügyi Tanács a Nemzeti Stratégia – Méltó Időskor című előterjesztésen dolgozik – hogy a legjobb minőségű készülék elérhetőségéről kor szerint diszkriminálva, az idősek szervezeteivel nem konzultálva szülessen döntés – mondta Hegyesiné Orsós Éva, a több mint 100 000 tagot számláló Nyugdíjasklubok és Idősek „Életet az éveknek” Országos Szövetség elnöke.


A sztómás betegek védelmében

A 11 ezer állandó és a 2 ezer ideiglenes magyarországi sztómás beteg ellátását, valamint érdekképviseletét biztosító szervezetek a nyilvánossághoz fordulnak az OEP tervezett, a sztómás betegpopulációt diszkriminatívan, átgondolatlanul és egészségileg, szociálisan súlyosan veszélyeztető intézkedései miatt:

„Megértjük a költségvetés helyzetéből fakadó kiadáscsökkentés szükségszerűségét, és elfogadjuk a végleges, csonkolt állapotra vonatkozó 2 százalékos társadalombiztosítási támogatáscsökkentést, amely a betegeknek vénykiváltásonként 2.100 Ft térítési díjat, költségvetési szinten 80 millió Ft megtakarítást eredményez.

Elfogadhatatlannak tartjuk azonban az OEP tervezett, a Gyurcsány-kormány által 2006. évben bevezetett, és mostanáig 100%-ban támogatott sztóma-zsákok és kiegészítő kellékei darabszámára vonatkozó fűnyírószerű, kolosztóma esetében szakmailag elfogadhatatlan és technikailag kivitelezhetetlen csökkentését, mely 18%-os finanszírozás-megvonást jelent.

Annak érdekében, hogy e kényszerű helyzetben a betegek, a költségvetés és az ellátórendszer számára optimális megoldás szülessen, az aláírók felajánlják az általuk kidolgozott, jogszabály-módosítást nem igénylő, a betegek számára elviselhető anyagi teher megjelenésével és elfogadható darabszámcsökkentéssel, és költségvetési szinten évi 10%-os megtakarítással járó finanszírozási modellt."


Magyar ILCO Alapítvány
Magyar ILCO Szövetség
Magyar Sztómaterápiás Nővérek Egyesülete

OTS

cimkék

hirdetés

Könyveink