2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés
hirdetés

A művészet gyógyító ereje

Művészet és terápia címmel rendezett konferenciát a minap a Fogjunk Össze az Egészségügyért Alapítvány (FOEA), amelyről a Magyar Nemzet számol be.

Kapcsolódó cikkek

A művészek, orvosok, pszichológusok, művészeti terápiákkal foglalkozó szakemberek és egyesületek közreműködésével megvalósult egész napos rendezvény a művészetek, a mentális és fizikai egészség összefüggéseit, illetve a művészeti terápiák segítségével történő gyógyulás és gyógyítás lehetőségeit kutatta, írja a lap, idézve többek között Oláh Rita klinikai szakpszichológust, aki egyebek mellett kitért a különböző mentális betegségek filmekben, sorozatokban történő bemutatásának jelentőségére. Ezek az alkotások figyelemfelhívó hatással is voltak a közönségre, hatásukra pedig egyre többen mentek el szűrésekre.

Mint mondta, ez azért is fontos, mert Magyarország lakosságának 30-40 százaléka szenved valamilyen mentális betegség – leggyakrabban depresszió – miatt, és az arány egyre növekszik. A művészeti terápiák azonban jelentősen segíthetik a különböző kezelések, köztük a pszichoterápiák hatását. Hozzátette, hogy a közösen átélt kulturális, művészeti élményekkel – filmklubok, koncertek, színházlátogatások – nemcsak a betegek gyógyítását segítik, de az egészségügyi dolgozók kiégésének megelőzésében is fontos szerepet játszanak.

A FOEA elnöke, Ficzere Andrea a konferencia összegzéseként a lapnak elmondta, hogy az alapítvány egyik legfontosabb küldetése felhívni a figyelmet a mentális egészség fontosságára és megőrzésének lehetőségeire. Az alapítvány által szervezett szakmai programok és blogbejegyzések célja az ismeretterjesztés mellett a betegek és családjaik támogatása.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink