2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

A mentőautók már csak 30 km/h-val léphetik át a sebességhatárt

Az a leggyorsabb mentő, amelyik oda is ér a beteghez – írja a balesetek számát csökkenteni kívánó Országos Mentőszolgálatról a hvg.hu.

Az Országos Mentőszolgálat amellett, hogy azt kéri az autósoktól, fokozottan figyeljenek a megkülönböztető jelzést használó járművekre, gépkocsivezetőit is felkészíti a balesetmentes és biztonságosan gyors közlekedésre. Ennek jegyében a mentőautók vezetői mostantól a megkülönböztető jelzés használata mellett az adott útszakaszon megengedett maximális sebességet legfeljebb 30 km/h-val léphetik át – derül ki a laphoz eljuttatott közleményből.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy például 50 km/h sebességkorlátozású útszakaszon szirénázva maximum 80 km/h sebességgel haladhat a mentőautó. Kereszteződésbe érve a piros lámpán maximális körültekintéssel, megkülönböztető jelzéseket használva is legfeljebb 30 km/h sebességgel hajthat át.

A hvg.hu kérdésére Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője elmondta, hogy már megkezdődött a mentőautó-sofőrök tájékoztatása a szolgálat által önkéntesen vállalt és a korábbi tapasztalatokra épülő új szabállyal kapcsolatban. A gépjárművezető mérlegelheti, hogy az adott közlekedési szituációban melyik a legjobb megoldás, és nem a szankcionálás, hanem a balesetmegelőzés a cél.

Jelenleg évente átlagosan 70 súlyos mentőbaleset történik Magyarországon, az Országos Mentőszolgálat ezt a számot jelentősen csökkentené.

(forrás: hvg.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink