2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

A menstruációs szegénység megszüntetéséért

Katalóniában ingyen biztosítják az újrahasznosítható intimhigiéniás termékeket a nők számára.

A nőknek "szabad és tájékozott módon" kell eldönteniük, hogy menstruációs ciklusukat miként akarják kezelni. Ez csak akkor lehetséges, ha hozzáférnek a megfelelő és helyes információkhoz a testről és az egészségről, hangsúlyozta a program hétfői indításakor Tania Verge, a kezdeményezés mögött álló tartományi kormány tanácsosa.

Az intézkedés célja a menstruációs szegénység megszüntetése, amely a felmérések szerint Spanyolországban minden tízedik nőt érint, valamint a fenntarthatóság előmozdítása, mivel az autóm régióban évente mintegy kilencezer tonnányi szemét keletkezik az eldobható női higiéniai termékekből.

A programban az érvényes egészségbiztosítással rendelkező nők, nembináris személyek és transznemű férfiak választhatnak menstruációs kehely, menstruációs bugyi vagy két újrafelhasználható szövetbetétből álló csomag közül a tartományi kormány online egészségügyi felületén. A válaszüzenetben érkező QR-kód alapján vehetik át a termékeket a kiválasztott patikában.

A régió vezetése úgy számolt, hogy mintegy 2,5 millió ember élhet a program adta lehetőséggel, amelynek költségeire az első évben 8,5 millió eurót (3,3 milliárd forint) szán.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink