2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

A mammográfia életet menthet – nemzeti rákellenes nap

Az április 10-i nemzeti rákellenes nap alkalmából az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen felhívja a figyelmet rá, hogy mindenki vegye igénybe a korosztálya és neme szerint ajánlott szűrővizsgálatokat.

A pandémia időszaka alatt jelentősen csökkent az emlőrákkal diagnosztizáltak száma, de ez nem a betegség valódi csökkenését jelenti. Sokan figyelmen kívül hagyták azt az ajánlást, hogy az ideiglenesen szünetelő szűrővizsgálatok újraindulása után, a járványügyi szabályok betartásával menjenek el a szűrésekre.

A szűrési időszakokon kívül, a bármikor előfordulható, a mellrákra utaló elváltozásokra, gyanús jelekre is figyelni kell, és azokat feltétlenül ki kell vizsgáltatni.

A betegség kockázati tényezői, az elváltozásokra utalható tünetek leírása megtalálható az egyesület weboldalán.

Az emlőrák idejében felismerve, és időben elkezdett kezeléssel nagyon jó arányban gyógyítható.
A késlekedés elkerülése mindenkinek érdeke, hiszen a későbbi stádiumban felfedezett elváltozások terápiája bonyolultabb, hosszadalmasabb, megterhelőbb lehet.
Az emlődaganatok egy részének felismerésekor már metasztázis, áttét is fennállhat.

Az onkológiai éberség jegyében mindenki bátran forduljon a háziorvoshoz, nőgyógyászhoz vagy egyéb szakorvoshoz ha tüneteket észlel, és vegyen részt a mammográfiás és egyéb szűréseken.

hirdetés

Könyveink