2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.
hirdetés

A majomhimlő könnyebben terjedő formája jelent meg Kongóban

A járvány megfékezésére az ország egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, miközben a tudósok új vizsgálati stratégiák kidolgozását sürgetik a mutációk nyomon követése érdekében, írja a Pénzcentrum.

A majomhimlő új mutációja könnyebben terjedhet az emberek között. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az országban január óta több mint 4500 feltételezett megbetegedést és közel 300 halálesetet regisztráltak, ami jelentős növekedést jelent a tavalyi adatokhoz képest. Emiatt Kongó egészségügyi vészhelyzetet hirdetett ki.

A kórházba került betegek vizsgálatai alapján a tudósok arra következtettek, hogy a majomhimlő új genetikai mutációi az emberek közötti folyamatos terjedés eredményei lehetnek. Placide Mbala-Kingebeni, a tanulmány vezető kutatója szerint ez azt jelenti, hogy a vírus egy új fázisába lépett. A legtöbb beteg által jelentett tünetek enyhébbek és elsősorban a nemi szerveken jelentkeznek, ami nehezebbé teszi a diagnosztizálást.

A WHO szerint az új változat miatt új vizsgálati stratégiákra lehet szükség. Mbala-Kingebeni hangsúlyozta, hogy Kongóban kevesebb mint felét vizsgálják meg a majomhimlőben szenvedő embereknek, ami a rejtett átvitel veszélyét rejti magában. A betegség szexuális úton történő terjedése különösen aggasztó, mivel a megbetegedések egyharmadát szexmunkásoknál észlelték. A himlővel rokon majomhimlőnek két fajtája ismert: az egyik súlyosabb tünetekkel járhat, míg az enyhébb esetben a fertőzöttek többsége túléli a betegséget, írja a Pénzcentrum.

(forrás: Pénzcentrum)
hirdetés

Könyveink