2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

A lovasterápia nagy lehetőség a gyerekeknek a gyógyulásra

A lovaglás és a lovasterápia nagy lehetőséget teremt a gyerekeknek a fejlődésre, a gyógyulásra és a rehabilitációra, hangoztatta az Országgyűlés háznagya a Pest vármegyei Fóton rendezett díjlovas és lovasterápiás verseny nyitónapján, pénteken.

Mátrai Márta elmondta: a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kaposvári kampuszán többször látta a lovasterápiás képzés bemutatóját, így meggyőződhetett arról, hogy "a ló figyelme, érzékenysége, barátsága nem csak a testet, hanem a lelket is gyógyítja". A háznagy szólt arról is, hogy a profi versenyzők jutalmuk egy részét felajánlották a lovasterápia támogatására.

Mátrai Márta 12 ország Budapestre akkreditált női nagykövetével látogatott el a rendezvényre.

A vendégeket Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) elnöke köszöntötte, majd a nagykövetek előadást hallgattak meg a fóti Lovasterápiás Központ működéséről, az NGYSZ Safer Internet programjáról, amely a gyerekek, a szülők és a tanárok biztonságos internethasználatát segíti elő, a mézhez kapcsolódó CT-s és komputertomográfos kutatásról, valamint a fóti Élhető jövő parkról, amely megújuló bázisú energiapark a Lovasterápiás Központ területén.

A vendégek ezután megtekintették a fogyatékossággal élő gyerekek egyik versenyszámát, majd díszebéden vettek részt Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével.

A Nemzetközi és Nemzeti Díjlovas és Lovasterápiás Versenyt péntektől vasárnapig tartják Fóton a Magyar Lovasterápia Szövetség és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat rendezésében. A háromnapos rendezvényen a világ 21 országából érkező több mint ötven lovas méri össze a tudását díjlovaglásban.

A fogyatékossággal élő gyerekek lovasterápiás versenyén idén 24 csapat 145 lovasa vesz részt. A gyerekek több kategóriában mutatják be a tudásukat, például lesz versenyszámuk a tanulásban vagy értelmileg akadályozott gyerekeknek és a hiperaktív, látássérült, mozgássérült lovasoknak is. A Mádl Ferenc-emlékversenyen a sérült gyermekek színdarabot adnak elő lóháton. Idén is megrendezik továbbá a díjlovaglóparasport-versenyszámot, amely egyben a mozgásukban akadályozott lovasoknak országos bajnokság is lesz.

Az NGYSZ Lovasterápiás Központja 2003-ban nyitott Fóton, a 25 hektáros területen a gyógyító tevékenység mellett a lovasterápiás szakembereket is képzik és továbbképzik.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink