2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

A legégetőbb globális problémákat járja körül az MVM Future Talks

Idén a "bolygóhatárokként" emlegetett, legégetőbb globális problémákat veszi górcső alá az MVM Future Talks tudományos sorozat. A negyedik évad egy dokumentumfilm-sorozattal indul, amelyben hazai hírességek és véleményvezérek a világ különböző részein járnak utána az emberiséget fenyegető legnagyobb kihívásoknak, és mutatják be a lehetséges megoldásokat.

Mint felidézik, a "bolygóhatárokként" emlegetett világszintű kihívások közé tartozik az energiabiztonság, az élelmezés, a közlekedés, a klímaváltozás, a hulladékkezelés, de a társadalmi hasznosság és veszélyek kapcsán éles vitákat kiváltó mesterséges intelligencia is bekerült a témák közé.

A közleményben kiemelik, hogy a sorozat mini dokumentumfilmjeit hétfőtől lehet megtekinteni az MVM Future Talks hivatalos weboldalán (www.mvmfuturetalks.hu), ahová minden héten két új videó kerül fel.

Wossala Rozina sztárséf az élelmezésbiztonság témájában többek között olyan szingapúri techcégeket mutat be, ahol laborban tenyésztett húsokkal keresnek alternatív megoldást az állattenyésztés környezeti terhelésének csökkentésére és az élelmiszer-ellátás javítására. Osbáth Norbert (PamKutya) youtuber pedig a nyugati féltekére utazott, hogy a személy- és áruszállítás jelentette kihívásokba adjon betekintést. Nagyköveti videójában a rotterdami kikötőből Amerikáig tartó útját követhetjük nyomon, amelyben kipróbálja például az arizonai Phoenixben bárki számára elérhető önvezető taxiszolgáltatást is.

Az MVM Csoport közleményében kiemeli, hogy jövőnagyköveti szerepet vállalt még Nánási-Ördög Nóra, Bazsó Gábor "Karotta", Abosi Barna és Magyarósi Csaba is, akik a fennmaradó négy globális témát szakértők bevonásával, kontinenseken átívelő külföldi utazásokon keresztül mutatják be. A nagykövetek 3 kontinens 12 országában forgattak mini dokumentumfilmeket, többek közt Szingapúrban, a Maldív-szigeteken, Izlandon, az Egyesült Arab Emírségekben, Horvátországban és Las Vegasban.

A dokumentumfilmek témáira a nézők három héten keresztül folyamatosan szavazhatnak az MVM Future Talks weboldalán. Az online voksolás eredménye alapján dől el, hogy melyik három globális kihívás kerül be az évad utolsó elemét jelentő tudományos talkshow-ba, ahol hazai szakértők ütköztetik a jövővel kapcsolatos elképzeléseiket. A műsort november második felében élő online streamként lehet majd követni az MVM Future Talks internetes oldalán.

Az MVM Csoport 2020-ban indította el az MVM Future Talks sorozatot azzal a céllal, hogy egy olyan széles társadalmi réteg érdeklődésére számot tartó tudományos eseményt hozzon létre, amely minden évben az emberiség jövőjét formáló legfontosabb kérdéseket járja körül hazai és külföldi véleményvezérek, illetve szakértők segítségével. A tavalyi adásban részt vett Neil deGrasse Tyson amerikai asztrofizikus, Kevin Kelly, a Wired alapítója, techguru, Porkoláb Imre katonatiszt, stratéga, a gerillaharc és a terrorellenes hadviselés szakértője, ifj. Duda Ernő, a Solvo Biotechnológiai Zrt. alapítója, Zábori Balázs orvosi fizikus, űrkutatási mérnök, valamint Hayley Arceneaux asztronauta, a SpaceX Inspiration4 missziójának tagja is.

Forrás: Facebook
Forrás: Facebook

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink