2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

A jövő fogászata: átadták a Hallgatói Kiválóság Díjat

Első alkalommal adták át a fogorvostan hallgatók kiemelkedő tanulmányi és tudományos eredményeit elismerő Hallgatói Kiválósági Díjat a Fiatal Fogorvosok Országos Találkozóján (FIFOG) márciusban, Budapesten. A kitüntetettek mindhárman a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karának fogorvostan hallgatói.

A FIFOG, a Magyar Fogorvostanhallgatók Egyesülete és a MindentMent Fogászati Rendelőhálózat szervezésében, hagyományteremtő céllal létrejött eseményen több mint kétszázan hallgató vettek részt.

A díjpályázat témájául a jövő innovatív fogászatát választottuk. Nagyon értékes pályamunkák érkeztek, számos olyan gondolattal és ötlettel, amelyekkel biztosan találkozni fogunk a jövő fogászatában – mondta Aranyi Rita, a díjat létrehozó MindentMent Fogászati Rendelőhálózat igazgatója.

A fődíjat és az azzal járó háromszázezer forint jutalmat Bognár Eszter, a Semmelweis Egyetem végzős hallgatója nyerte el. Tanulmányának kiemelkedő eleme a fogorvoslás környezetbarát átalakításának lehetőségei. A hallgató jövőképe szerint a fogászati gyakorlatoknak jobban kellene alkalmazkodniuk a környezeti elvárásokhoz, például a biológiailag lebomló anyagok használatával, hulladékcsökkentéssel, újrahasználható és komposztálható eszközök bevezetésével.

A második díjat és kétszázezer forint támogatást Markó Katalin, szintén a Semmelweis Egyetem hallgatója kapta. Pályázatának egyik leginnovatívabb része egy gyermekbarát fogászati ismeretterjesztő animációs sorozat ötlete volt, amelynek célja a helyes szájápolási technikák játékos bemutatása, csökkentve ezzel a gyerekek fogorvosi látogatásokkal kapcsolatos szorongását. A hallgató egy fogorvosi játékkészletet is tervezett, amely segít hozzászoktatni a gyerekeket a fogorvosi eszközök hangjaihoz és érzeteihez.

A harmadik díjat és a százötvenezer forint támogatást Major Ábel, a Semmelweis Egyetem negyedéves hallgatója vehette át. Tanulmánya kiemelkedett azzal, hogy bár a digitális technológiák és robotizáció fontosságát elismeri, mégsem ezeket tartja a jövő fogászatának legfontosabb elemeinek. Ehelyett a prevenció és a csapatmunkát emelte ki. Úgy véli, a páciensek egyre magasabb szintű egészségtudatossága miatt egyre többen keresik fel preventív jelleggel a fogorvost, így a fogak megóvása nagyobb hangsúlyt kap. Emellett kiemeli, hogy a jövő fogorvosainak átfogó tudással kell rendelkezniük a kezelések minden aspektusában, az egyes fogakon túl, egész rágószerv és páciens szinten gondolkodva, a különböző szakirányok aktív együttműködése, konzultációja nélkülözhetetlen a legmegfelelőbb ellátáshoz.

A Hallgatói Kiválósági Díj díjazottai, Bognár Eszter, Markó Katalin és Major Ábel (Fotó: MindentMent)
A Hallgatói Kiválósági Díj díjazottai, Bognár Eszter, Markó Katalin és Major Ábel (Fotó: MindentMent)

A díjazottak, innovatív szemléletükért meghívást kaptak a Fogászati Trendelő podcastba, hogy betekintést adjanak tudományos munkájukba és megosszák elképzeléseiket.

Tervezik, hogy a következő FIFOG-ot más, fogorvosképzésnek otthont adó városban, mint Debrecen, Pécs vagy Szeged rendezik meg, hogy találkozási fórumot teremtsenek a fogorvosok legfiatalabb generációjának. A mostani találkozóra az ország minden fogorvosi egyeteméről érkeztek a fogorvostan-hallgatók.

(forrás: MindentMent)
hirdetés

Könyveink