2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

A hála mint boldogságfokozó eszköz

Megállni, hálát adni, tudatosan örülni az elért sikereknek – a boldogságkutató Sonja Lyubomirsky szerint nemcsak rövid, de hosszú távon is megemeli a boldogságszintünket. Miért is fontos ez? A HRPOWER-en fókuszban a SZÁMVETÉS.

„Amikor boldogabbá válunk, nemcsak az öröm, az elégedettség, a szeretet a büszkeség érzései fokozódnak, hanem életünk egyéb területein is javulás lesz megfigyelhető: erősödik az immunrendszerünk, energikusabbak leszünk, nő a munka és a többi ember iránti elkötelezettségünk. Valamint nemcsak mi magunk, hanem közösségünk, sőt az egész társadalom jól jár azzal, ha mi boldogabbak vagyunk” – írja az amerikai kutatónő.

1. A jelentudatosság (mindfulness) egyik alapgondolata: tervezzünk tudatosan, ne hagyjuk, hogy csak „történjenek” velünk a dolgok. Ezért az első lépés, hogy időpontot egyeztessünk „önmagunkkal” arra, hogy számot vessünk. Készüljünk rá erre, vegyünk magunkhoz egy csésze teát, kávét és a naptárunkat, valamint egy jegyzetfüzetet vagy naplót. 

2. Írd le mindazt, amit idén elvégeztél, és számodra mérföldköveket jelentenek. Januárban megterveztétek az új juttatási rendszert, májusban elvégezted a wellbeing képzést és már ebben is szakértő lettél... és így tovább.

Tudományosan bizonyított tény, hogy ha az eredményeket listázzuk, akkor az agy jutalomközpontja aktivizálódik, ezzel energiát és motivációt felszabadítva a jövő évre.

3. Minden pontnál írd le azt is, hogy melyik tulajdonságod, képességed segített a sikerhez: a kitartásod, jó prezentációs képességed vagy éppen analitikus gondolkodásod, kreatív ötleteid?

4. Következő lépésként gondold végig azt is, hogy ki és mi járult hozzá az előző listán szereplő eredményekhez. Személyes üzenetedben megírhatod, miért is vagy hálás a kollégádnak, vagy csoportvezetődnek. Próbálj meg részleteket és személyes elemet is belevonni, például miért jelentett számodra éppen abban a helyzetben segítséget a közreműködése. 

5. A sikerlista elkészítése során biztosan lesznek majd olyan témák, melyek átgondolása közben nem lesz teljes az öröm, nem a tervek szerint valósultak meg ezek. Itt érdemes megfogalmazni, hogy milyen okok, körülmények akadályozhatták a folyamatot. Legyünk reálisak, ha vannak olyan részei melyen nekünk kell változtatni, akkor azok felkerülnek a jövő évi listára, azok a dolgok, melyekre nem volt ráhatásunk az „elengedés” oldalon kapnak helyet. 

6. A reális optimista szemlélet azt vallja, hogy a hiba és kudarc lehetőséget is biztosít a fejlődésre, ezért bűntudat helyett gondoljuk ár, mit tanultunk magunkról, miben tudunk fejlődni az elkövetkező évben. 

Az üzleti sikerek összesítése és prezentálása az évértékelések elengedhetetlen részei. Emellett legyen egy jó szokás azon sikerek melletti tudatos megállás és öröm, amelyek az együttműködés, támogatás, egyéni fejlődés szempontjából jelentősek. Adjon ez erőt az újévi célokhoz, hiszen a pozitív érzelmek jelentik az alapján egy olyan munkahelynek, ahol jó lenni és élmény dolgozni.

(forrás: HRPWR)
hirdetés

Könyveink