2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

A "láthatatlan" munka nagyobb megbecsülésére van szükség!

Európa változik, a nő örök

A "láthatatlan" munka nagyobb megbecsülésére van szükség, mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családügyekért felelős helyettes államtitkára pénteken Budapesten, a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak), a Magyar Női Unió és a Mindennapok Női Szemmel Egyesület közös nőnapi konferenciáján.

Beneda Attila az Európa változik, a nő örök - az európai nők helyzete című rendezvényen úgy fogalmazott, a "láthatatlan" munkáról érdemtelenül kevés szó esik, pedig ezt nagyrészt a nők végzik. Ezért is lesz fontos téma a magyar európai uniós elnökség során az emberek, kiemelten a nők mentális egészségének megőrzése, amely nélkül elképzelhetetlen vagy legalábbis sokkal nehezebb lenne az áldozatvállalásuk, mondta a helyettes államtitkár. Beneda Attila azt is mondta, hogy a nők számára talán a legnagyobb kihívás a mai világban a munka-család egyensúly megtalálása, ezért a kormány igyekszik tenni ennek elősegítésére, például a bölcsődei rendszer fejlesztésével, a gyed extra, a diplomás gyed és a négygyerekes nők szja-mentességének bevezetésével.

A helyettes államtitkár a "láthatatlan" munka mellett megemlítette a nők és férfiak fizetése közötti különbséget is, amely szerinte szintén olyan probléma, amelynek megoldásáért még dolgozni kell, hiszen "ugyanazért a munkáért ugyanaz a fizetés jár".

Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Női Unió (MNU) elnöke azt hangoztatta, elkötelezetten hisz a nők és férfiak egyenjogúságában, mert szerinte változást csak együttes erővel tudnak elérni, és számára az igazi egyenlőséget egy olyan világ megteremtése jelentené, amelyben mindkét nem számára elfogadható döntések születnek. Európában komoly előrelépések történtek az egyenjogúság terén, de vannak még területek, amelyeken akad tennivaló, ilyen a bérszakadék kérdése, a nők alulreprezentáltsága a döntéshozatalban vagy a nők elleni erőszak, hívta fel a figyelmet az MNU elnöke.

*

A Magyar Orvosi Kamara egy képpel köszöntötte az orvosnőket:

 

Forrás: MOK
Forrás: MOK

(forrás: MTI, Magyar Orvosi Kamara)
hirdetés

Könyveink