2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés
hirdetés

8000 kilométerről műtötte meg a betegét

Csang Hszü Rómában ült a Da Vinci sebészrobot irányítópultjához. A páciens eközben egy pekingi kórház műtőjében feküdt, közli a hvg.hu.

A South China Morning Post beszámolója szerint Csang Hszü Rómában tartózkodott, és onnan irányította a robotot, amivel a Pekingben lévő beteget megműtötte. A bravúrt az 5G-s kapcsolat segítségével sikerült végrehajtani, ami minimalizálta a késleltetést. Ez a három másodpercet sem érte el. Csang szerint a műtét nemcsak zökkenőmentes volt, de az 5G-s hálózatnak köszönhetően olyan érzéssel hajtotta végre a beavatkozást, mintha a helyszínen végezte volna el azt.

A Kínai Tudományos Akadémia vezetésével végrehajtott műtét során egy rákos beteg prosztatáját távolították el. A műtétet két lépcsőben, június 5-e és 7-e között hajtották végre. A beavatkozáshoz a Da Vinci továbbfejlesztett rendszerét használta a Rómában tartózkodó orvos, ami lehetővé teszi, hogy 3D-ben lássa az orvos a műtendő területet, illetve több kar is a rendelkezésére áll, amelyek kiküszöbölik az emberi kéz remegését is. Ezekbe olyan szenzorokat építettek be a mérnökök, amelyek fizikai visszajelzést ad a különböző műveletekről – pont úgy, mint ahogyan a játékkonzol kontrollere rezeg játék közben.

A szakember szerint a technológia segítségével a jövőben olyan területeken is végre lehet majd hajtani a műtéteket, ahol arra nagyon gyorsan szükség van – például egy katasztrófa sújtotta térségben, írja a lap.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink