2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

77 százalékkal nőhet a rákos megbetegedések száma

Több mint 35 millióra emelkedhet az új rákos megbetegedések száma 2050-re a WHO szerint. A szervezet 2022-ben még csak 20 millió új rákos megbetegedést prognosztizált, így a mostani 35 millió ehhez képest 77 százalékos növekedést jelent, írja az Index.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Rákkutatási Ügynöksége (IARC) közleménye szerint az új esetek számának ugrásszerű növekedése mögött a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az elhízás és a légszennyezés áll. Mindez „egyaránt tükrözi a népesség elöregedését és növekedését, valamint az emberek kockázati tényezőknek való kitettségének változásait” – idézi a WHO közleményét a The Straits Times.

A dohányzás, az alkohol és az elhízás kulcsfontosságú tényezők a rákos megbetegedések növekvő gyakorisága mögött, a környezeti kockázati tényezők közül pedig továbbra is a légszennyezés a legfontosabb tényező – áll a dokumentumban. A WHO azt is megjegyzi, hogy a legnagyobb növekedés a legfejlettebb országokban várható, 4,8 millió új megbetegedéssel. Százalékos arányban kifejezve azonban az ENSZ által használt humán fejlettségi index (HDI) szerinti legkevésbé fejlett országokban lesz a legnagyobb arányú – 142 százalékos – a növekedés.

A közepes tartományba tartozó országok esetében 2050-re közel a duplájára nő – 99 százalékos növekedéssel – a megbetegedések száma a WHO előrejelzése szerint, írja a lap.

(forrás: Index)

cimkék

hirdetés

Könyveink