2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

550 gyermek apja lett a spermadonor...

A holland sajtó a 41 éves férfit Jonathan M. néven említi: egy nő és egy donorsperma használatával született gyermekek érdekeit védő alapítvány, a Donorkind indított ellene pert.

A nőnek 2018-ban fogant gyermeke Jonathan M. spermájának felhasználásával, írja a Euronews nyomán az InfoStart.

Az alapítvány szerint a férfi legalább 13 szervezeten keresztül adományozott spermát Hollandián belül és az ország határain kívül is. A szabályozások szerint ugyanakkor legfeljebb 12 családnak, vagy 25 gyermek születéséhez adományozhat egy ember spermiumot mind a gyerekek mentális egészsége, mind a vérfertőzés elkerülése érdekében.

A férfit már 2017-ben feketelistára helyezték Hollandiában, miután kitudódott, hogy több mint 100 gyermek fogant spermájából. A szülészek és nőgyógyászok társasága azt javasolta a spermabankoknak, hogy ne használják a férfitől származó spermiumot. A férfi azonban külföldön és illegális csatornákon keresztül folytatta a spermaadományozást. A Donorkind szerint a közösségi médián keresztül jut el a leendő anyákhoz, felajánlva spermáját. Arról hazudik, hogy hány gyerek fogant eddig hímivarsejtjei felhasználásával.

A Progress Educational Trust (PET), a meddőségben vagy genetikai betegségekben szenvedő emberek platformja szerint a 25 utódra vonatkozó korlát célja, hogy a donorszülők körében a vérrokonsági szint hasonló legyen, mint a teljes népességben. "Ha egy donor genetikai anyaga nagyszámú utódban van jelen, megnő annak a nagyon kicsi kockázata, hogy két féltestvér intim kapcsolatot alakítson ki", emelte ki a PET.

Karin Henseler képe a Pixabay-en
Karin Henseler képe a Pixabay-en

(forrás: Infostart)

cimkék

hirdetés

Könyveink