2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

24 millió forintból valósulnak meg innovatív ötletek

A Richter Anna Díj idei döntőjének fókuszában a prevenció és az edukáció áll a mentális és testi jóllétért.

Kiégés, elhízás, szorongás, depresszió, magasvérnyomás-betegség, mozgásszegény életmód. Ez csak néhány olyan probléma, amivel egyre több magyar küzd, az egészségügyi statisztikák aggasztóak. Ezek az egészségügyi problémák a gyerekeket sem kímélik. Az európai régióban a felnőttek 2/3-a és minden harmadik általánosiskolás-korú gyermek túlsúllyal vagy elhízással él1. Az elmúlt években pedig a mentális zavarok előfordulása is drasztikusan megnőtt a 8-18 éves diákok körében: a WHO adatai szerint ez a probléma a világon minden 7. gyermeket érint! Nem meglepő, hogy a pályázatok jelentős része is a lakosság mentális és testi jóllétéért szeretne tenni.

Az orvos kategória pályázói közül a Házi Gyermekorvosok Egyesületének csapata a korai elhízással szeretné felvenni a harcot, mert azt vallják: „nem elhízni könnyebb, mint lefogyni”. A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház pszichiátere és kollégái a mentális betegséggel élők szélesebb körében kívánják a mindennapos testmozgás kultúráját elterjeszteni, mert kutatások bizonyítják, hogy a rendszeres sport a mentális egészség megőrzésének egyik alappillére.3 A kategória harmadik döntőse, egy elhivatostt orvosnő a művészet és példaértékű ismert emberek segítségével kívánja megszólítani azokat, akik betegségük miatt reményvesztettnek érzik magukat. Az egészségügyi intézményekben dolgozók fizikai-mentális-lelki túlterhelése kiégés szindrómához vezet het, amely rányomhatja bélyegét a betegellátás színvonalára is.

A megelőzés a célja az egészségügyi szakdolgozó kategóriában annak a szegedi pszichológusnak, aki az egészségügyben dolgozók kiégéséről szóló könyvet írna, és tenné elérhetővé szakemberek, valamint érintettek számára a díj elnyerése esetén.

A prevencióhoz kapcsolódó döntős csapatok között vannak elhivatott pedagógusok is, akik településük diákjainak nyújtanának segítő kezet, illetve akik országos szintenedukálnák kollégáikat. A Bajai Szakképzési Centrum Jelky András Technikum és Szakképző Iskola igazgatóhelyettese olyan széleskörű mentálhigiénés központ létrehozását tűzte ki célul a város középiskolás korosztálya számára, mely segítiőket az érzelmi és mentális egészségtudatosság kialakításában, megőrzésében. A Kórházsuli Alapítvány az Új Szent János Kórház Gyermek és Ifjúságpszichiátriai rehabilitációs osztály szakembereinek közreműködésével a pedagógustársadalmat szeretné felkészíteni az egyre növekvő számú mentálisan beteg diák megfelelő támogatására, közösségben tartására, és az őket körülvevő osztálytársak inkluzív nevelésére, egy országos roadshow-val budapesti és vidéki oktatási intézmények tantestületei részére.

Sokoldalú gyógyszerészek

A magasan képzett gyógyszerészek elengedhetetlen szereplői a társadalomnak, miközben manapság a gyógyszerész a hiányszakmák közé tartozik. Ezért is hiánypótló a Debreceni Egyetem végzős hallgatóinak projektötlete, melynek keretében videósorozatot készítenének a gyógyszerész hivatás szépségeiről, mindennapjairól. Szintén fontos és innovatív ötlettel pályázott a szegedi E-patikusok csapata is, akik a kórház keretein túl a betegek otthoni ellátásában is alkalmaznák az automatizált gyógyszerelést (vagyis a betegek napszakok szerinti csomagolásban kapnák meg a szükséges készítményeket, akárcsak a kórházi ellátás során), telemedicinális eszközökkel követve a páciensek paramétereit. A csapat egy klinikai vizsgálatot szeretne megvalósítani, melyben az automatával támogatott gyógyszerelést a hagyományos megoldással kívánják összehasonlítani. Győzelem esetén a projekt eredményeit hazai és külföldi konferenciákon is bemutatná az innovatív döntős csapat. Szintén gyógyszerész kategóriában a szakmában dolgozók sokoldalúságáról és elhivatottságáról tanúskodik az a veresegyházi projekt, amely az egész várost szeretné mozgásra, egészségesebb életmódra biztatni.

Életek fényben és árnyékban

Magyarországon tavaly jött létre az első traumatudatos nőgyógyászati szakellátás, amelyben a fizikai környezet, a szakemberek szemlélete, a szolgáltatások működtetése egyaránt a traumát elszenvedett, bántalmazott nők szükségleteihez igazodik, és elsősorban a hajlék nélkül élők számára biztosít megoldást. A döntős egészségügyi szakdolgozó csapat célja a traumatudatos szemlélet népszerűsítése széles körben, azt vallják, a kitüntetett figyelmet nem csak a traumán átesett páciensek, de minden nő számára elérhetővé kell tenni.

A szülők fontos szereplői a mindennapoknak, két projekt is őket célozza meg, egyik a korai szakaszra, a szülőségre való felkészülésre fókuszálva, a másik pedig podcast-sorozat formájában nézne egy-egy sokakat érintő kérdéskör mélyére. Bár a szülőség mindkét nemet érinti, sokan hajlamosak még mindig csak női feladatként tekinteni a babagondozásra. Egy integrált szülő-csecsemő konzulens csapat célja, hogy az édesanyák és az édesapák tudatosan készüljenek a gyermek érkezése utáni időszakra. A prevenciós- és rendszerszemlélet segíti megelőzni a szülő-gyermek kapcsolat megterhelődését és elcsúszásait, és a szülői kompetenciák erősítésével támogatja a harmonikus életkezdetet.

A nagyobb, pszichiátriai gondokkal küzdő gyermekek és fiatalok gondozása, szoros utánkövetése intézményi keretek között nem valósítható meg. A kórházból hazatérve azonban a gyermek és a szülők számára is elengedhetetlen lenne a hosszú távú támogatás, amely az élhetőbb hétköznapok, egy boldogabb jövőkép felé emeli a családot. Az Egészséges Lelkű Ifjúságért – Pro Juventa Alapítvány 10 részes szülőklub podcast-sorozatot tervez létrehozni a kihívásokkal küzdő szülők számára. A sorozat témái között megtaláljuk többek között az evészavarokat, az önsértést, a függőségeket, az autizmusra épülő problémákat és a trauma hatását a személyiségfejlődésre.

Empatikus, egymásra és a világra figyelő fiatalok

Miközben konganak a vészharangok, hiszen tényleg rossz állapotban van a mai fiatal generáció, reményre és bizakodásra adnak okot a junior kategória diákjai. Két csapat, a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete és a Göllner Mária Waldorf Gimnázium döntősei az egészségtudatosságot és a már sokat említett prevenciót teszik projektjük középpontjába, a harmadik projekt, amit a Toldy Ferenc Gimnázium diákjai álmodtak meg, a klímaváltozással kapcsolatban szerveznének konferenciát, megosztva tudásukat más iskolák diákjaival. A lelkes fiatalok üzenetei azt mutatják, igenis sokan vannak, akik figyelnek társaikra, az őket körülvevő világ kihívásaira, és készek arra, hogy tegyenek valamit egy szebb, egészségesebb, teljesebb világért.

A döntős pályaművek mindegyikéről elmondható, hogy bármelyikük lesz a hat szerencsés kiválasztott csapat egyike, a projekt megvalósítása nem csupán az adott közösség, de rajtuk túlmutatóan az egész társadalom, mindannyiunk javát szolgálja majd.

A pedagógus, orvos, egészségügyi dolgozó, gyógyszerész, junior kategória egy-egy zsűridíjasát a zsűri tagjai választják majd ki, ők döntik el, ki kapja a projekt megvalósítására fordítható négy-négy millió forintot. A közönségdíj sorsa március 10-ig a szavazók kezében van. A szavazatokat a www.richterannadij.hu oldalon lehet leadni. Érdemes követni a díj Facebook és Instagram oldalát, ahol folyamatosan érdekes információkat olvashatnak és a döntős projektekhez kapcsolódó nyereményjátékokba is bekapcsolódhatnak.

Március 20-án ünnepélyes gála keretében derül fény a díjazottakra, és velük együtt örülhetünk annak, hogy a Richternek köszönhetően mindenki életére ható fantasztikus innovatív ötletek valósulnak meg.

Kísérjék figyelemmel a díj életét,szavazzanak az önök szerint legfontosabb projektre, hiszen az egészségügy és az oktatásfejlődése nem csupána Richter, hanem mindannyiunk szívügye!

(forrás: richterannadij.hu)
hirdetés

Könyveink