hirdetés
hirdetés
Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 5
#1
Medical Online >> Uroonkológia
2022-05-09

Jelen közlemény egy 57 éves férfi esetét mutatja be, akinek metasztatikus prosztatarákjára 2012-ben derült fény, és az azóta eltelt nyolc évben számos terápiás módszer került alkalmazásra, illetve merült fel alkalmazásának lehetősége.

#2
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2018-10-26

Az American Society for Bone and Mineral Research 2018-as találkozójának kezdetén a hallgatóság 72%-a vallotta, hogy „az oszteoporózis kezelése javítja a mortalitást”. A nyilvános vita után már csak 56%-a volt ebben biztos, írja az OTSZ Online.

#3
Medical Online >> trombózis
2014-07-31

Szerzők a Vascular Health  and  Risk Management ez évi márciusi számában megjelent közleményükben gyakorlati ajánlásokat tesznek a rivaroxaban kezeléssel kapcsolatban.

#4
Medical Tribune IV. évf.22. szám
Medical Online
2006-11-01
Vajon eszünkbe jut-e a Paget-kór lehetősége, ha a betegünk derékfájásra, nagyothallásra vagy izomgörcsökre panaszkodik? Tény, hogy a betegségre legtöbbször véletlenül – és túl későn – derül fény. Pedig a korai felismerés megkönnyíti a csont átépülésének megakadályozását. A Paget-kórt idejében fel kell ismerni ahhoz, hogy lefolyását kontrollálni tudjuk, a korai diagnózis azonban gyakran elmarad. A klinikai kép előterében ugyanis többnyire jellegtelen vagy más kórkép gyanúját felvető csont- és ízületi fájdalmak, illetve következményes csontdeformitások állnak. Elsősorban a csontváz nagy mechanikai igénybevételnek kitett területein – a medencén, az ágyéki csigolyákon, a combcsonton és a koponyán (a rágás okozta igénybevétel miatt) – jelentkeznek a tünetek. Ezeket sokszor tévesen – például lumbális csigolya szindróma vagy coxarthrosis jeleként – értelmezik, és rosszul kezelik. A csontdeformációk további panaszokat okoznak, ugyanis az ízületeknek a szokványostól eltérő helyzete másodlagosan artrózist idéz elő. A hallócsontocskák érintettsége hallásvesztéshez vezet. A csigolyák deformálódása a gerinccsatorna beszűkítése miatt perifériás verőérszűkület gyanúját keltő tüneteket okozhat. Ha felmerül a Paget-kór gyanúja, érdemes hagyományos medence-, csigolya-, combcsont- és koponyaröntgent készíteni, ezeken ugyanis látszanak a kórképre jellegzetes eltérések (lásd keretes írásunkat). Az egyéb képalkotó eljárások közül a csontszcintigráfia jelzi a betegség aktivitását, és megmutatja, vannak-e gócok más csontokban is, pozitronemissziós tomográfiával pedig a normálérték több mint háromszorosa mérhető. A laboratóriumi vizsgálat is segít a diagnózis felállításában: az alkalikus foszfatáz (AP) csontra jellegzetes izoenzimjének aktivitása kóros. Fontos tudni azonban, hogy az össz-AP aktivitás mérésekor tévedhetünk, mert ez egyes csontok érintettsége esetén nem feltétlenül emelkedett. Ami a kezelési lehetőségeket illeti, kezdetben még csak a nem szteroid gyulladáscsökkentők és a szteroidok álltak rendelkezésünkre az „oszteitisz” megfékezésére, a kalcitonin bevezetésével azonban az 1960-as évektől az oszteoklasztok célzott gátlására is lehetőség nyílt. A kalcitonin később az antireszorptív biszfoszfonátoknak adta át a helyét. Ezek legkorszerűbb változatait elegendő évente egyszer intravénásan adni, amitől a betegek együttműködésének javulása várható. Két újabb vizsgálatban (NEJM 2005;353:898 és 918) az intravénás zoledronsav (5 mg), illetve a rekombináns oszteoprotegerin meggyőző hatását mutatták ki.
#5
Medical Online >> Rovatok >> nőgyógyászat
-0001-11-30

Szakértőink tanácsot adnak, mennyi ideig kell folytatni az osteoporosis biszfoszfonátkezelését, valamint hogyan kell kivizsgálni és kezelni a hajhullást.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

A légzés automatikus működés, egyesek szerint mégis érdemes nagyobb tudatossággal végezni ezt is.