hirdetés
hirdetés
Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 15
#1
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2021-05-24

A PharmaOnline szerint egy újonnan kidolgozott eljárás a szív-érrendszeri obstruktív problémák korai előrejelzésében lehet hasznos.

#2
Medical Online >> Rovatok >> háziorvostan
2016-09-07

A mikrobiom vizsgálatok nagyon izgalmas, új összefüggéseket tárhatnak fel, egyes nagyon nagy incidenciájú kórképek esetén is. Egyelőre úgy tűnik, hogy a bélflóra diverzitásának megőrzése fontos lehet egyes népbetegségnek számító kórképek prevenciójában.

#3
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2014-01-16

Egy napon majd képesek leszünk az igazihoz nagyon hasonló sejtet létrehozni – idézi az MNO a világ első vegyészeit, akik egy működő testecskéket tartalmazó polimer sejtet alkottak.

#4
A CRC-rizikó megítélése colitis ulcerosa-ban. Mi változott? 1. évf. 1. szám
Medical Online >> Rovatok >> gasztroenterológia
2014-01-08

Ismert, hogy gyulladásos bélbetegségben emelkedett a colon malignus elfajulásának (colorectal cancer, CRC) valószínűsége. Összehasonlítva az átlag populációval, a relatív kockázat 20-szoros kiterjedt, 4-szeres bal oldali colitisben. A gyulladás talaján először enyhe, majd súlyos dysplasia alakul ki, vagyis van idő a rák kialakulása előtt annak közvetlen veszélyét felismerni endoszkópos vizsgálattal.  

#5
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2013-06-05

Az újabb és újabb képalkotási lehetőségek új diagnosztikai módszereket teremthetnek, amelyek megreformálhatják a gyógyítást – írja cikkében az InnoTéka.

#6
Glükózexpozíciót jellemző markerek: a mérést befolyásoló tényezők 1. évf. 1. szám
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2013-05-06

A glikémiás biomarkerek segítenek a megelőző időszakra jellemző glükózexpozíció becslésében. A cukoranyagcsere minőségén túl azonban szintjüket számos más tényező befolyásolhatja. A gyakorló orvosoknak érdemes ezeket ismernie és a glikémiás kontrollt ennek alapján értékelnie.

#7
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2011-12-28

Egy fújás, és kész! – a sebész máris látja, meddig terjed a daganat, és hol kell metszeni. Ehhez ígér olcsó módszert az a kutatócsoport, amely összehozta a csak rákos sejtekre jellemző enzimet és a csak ezt az enzimet színessé varázsoló festéket.

#8
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2011-08-28

Nanoskálájú objektumokat vizsgálnak javarészt élőben, tehát in vivo, a kapott mozgóképet és nanozenét pedig most először mutatták be újságíróknak a Semmelweis Egyetem Nanobiotechnológiai és In Vivo Képalkotó Központjában. Cikkünkben hat csodálatos műszert mutatunk be, és kiderül, hogy miért végzi itthon tudományos kísérleteit egy tehetséges kutató.

#9
Medical Online
2011-06-23

A mellékpajzsmirigyek természetesen fluoreszkálnak a spektrum közel infravörös tartományában. Ez megkönnyíti a pajzsmirigyműtéteket, mivel egyébként a rizsszemnyi kis szervek alig felismerhetők, és nemegyszer véletlenül ezeket is eltávolítják, ami súlyos következményekkel járhat. A fluoreszcenciát biomérnökök és endokrin sebészek egy csapata fedezte fel a Vanderbilt Egyetemen, s ugyanők egy egyszerű optikai eszközt dolgoztak ki a fluoreszcencia észlelésére műtét alatt.

#10
Medical Online >> Rovatok >> továbbképzés
2010-04-21
A British Medical Journal (BMJ); a Lancet; a Journal of the American Medical Association (JAMA) és a New England Journal of Medicine (NEJM) aktuális számainak tartalmából ajánljuk.
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Az Alkotmánybíróság óvatoskodva döntött: a kuruzslótörvény velünk marad, de nem lehet alkalmazni, mert alaptörvény-ellenes.

Mindenkinek jár az emberhez méltó élet. Ezért küzd a fővárosban hat bátor nő, akik sorstársaik helyett is harcolnak súlyos-halmozott fogyatékossággal élő gyermekeikért, és saját magukért.