Mi okozza a stevia erős édes ízét? A Nature Communications tanulmánya feltárja a hatásmechanizmust, ami a hasnyálmirigy béta-sejtjeinek működését is elősegíti, így hozzájárul a cukorbetegség megelőzéséhez. A felfedezés új típusú antidiabetikumok kifejlesztéséhez vezethet.
Újabb alapízt fedeztek fel: a zsírnak saját, az édestől, sóstól, keserűtől, savanyútól és umamitól különböző, saját receptora van, míg egy másik vizsgálat feltárja, mi az oka, hogy gyulladásos megbetegedések során mindent keserűbbnek érzékelünk.
Az ötödik alapíznek, az umaminak és a kokumi névre hallgató ízmódosító anyagoknak fontos szerepük lehet az egészségmegőrzésben, a kóros fogyás, illetve elhízás megelőzésében.
A rendszerbiológia kialakulása révén a keserűt érzékelő receptorok kutatása a gyógyszerfejlesztés egyik alapjává vált, azonban a megfejtett rejtélyek mellett egyre több új is felbukkan.
A fiatalabb patkányok jobban szeretik a több édes és umami, vagyis "ötödik ízt" tartalmazó ételt és idegenkednek a keserűbbektől az idősebb állatokhoz képest - derítette ki egy kutatás.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?