hirdetés
hirdetés
Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 9
#1
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2020-05-28

Japán kutatóik olyan mesterséges ízközvetítő gépet hoztak létre, amely képes az öt alapízt különböző felosztásokban szimulálni, írja a Qubit.

#2
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2019-04-26

Nyelvünk nemcsak ízeket érzékel, hanem szagokat is, derítették ki amerikai kutatók. Felfedezésük révén fel lehetne venni a harcot az elhízással.

#3
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2017-04-21

Mi okozza a stevia erős édes ízét? A Nature Communications tanulmánya feltárja a hatásmechanizmust, ami a hasnyálmirigy béta-sejtjeinek működését is elősegíti, így hozzájárul a cukorbetegség megelőzéséhez. A felfedezés új típusú antidiabetikumok kifejlesztéséhez vezethet.

#4
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2015-08-04

Újabb alapízt fedeztek fel: a zsírnak saját, az édestől, sóstól, keserűtől, savanyútól és umamitól különböző, saját receptora van, míg egy másik vizsgálat feltárja, mi az oka, hogy gyulladásos megbetegedések során mindent keserűbbnek érzékelünk.

#5
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2015-01-28

Az ötödik alapíznek, az umaminak és a kokumi névre hallgató ízmódosító anyagoknak fontos szerepük lehet az egészségmegőrzésben, a kóros fogyás, illetve elhízás megelőzésében.

#6
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2014-01-21

A rendszerbiológia kialakulása révén a keserűt érzékelő receptorok kutatása a gyógyszerfejlesztés egyik alapjává vált, azonban a megfejtett rejtélyek mellett egyre több új is felbukkan.

#7
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2013-08-04

A fiatalabb patkányok jobban szeretik a több édes és umami, vagyis "ötödik ízt" tartalmazó ételt és idegenkednek a keserűbbektől az idősebb állatokhoz képest - derítette ki egy kutatás.

#8
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2012-09-23

Az elhízott gyerekeknek kevésbé érzékeny az ízérzékelése, mint normál súlyú kortársaiké, állapították tanulmányukban német kutatók.

#9
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2010-03-09
Az eddigi öt alapízhez egy újabbat javasolnak ausztrál kutatók, akiknek hétfőn közzétett eredményei szerint az ember ízként ismeri fel a zsírt.
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?