A jelenleg is zajló pandémia hatalmas, eddig nem látott buktatók elé állította az egészségügyi ellátó rendszert számtalan területen, és ez alól nem kivétel a hematológiai betegségek kezelése sem. A legnagyobb nehézséget az jelentette és jelenti, hogyan találjuk meg a keskeny biztonságos mezsgyét a súlyos akut légzési szindróma kockázata és a leukémia hatásos kezelése között.
Egy új gyógyszer forgalomba hozatali engedélyezése a klinikai vizsgálatokból származó eredményeken, az előnyök és kockázatok értékelésén alapszik. A klinikai vizsgálatokban résztvevő személyeknek szigorú beválasztási és kizárási kritériumoknak kell megfelelniük, kiválogatva a betegek azon szűk körét, akik feltehetőleg a legtöbbet profitálják majd a terápiából és akiknél a legkevesebb mellékhatás várható.
A vírusellenes gyógyszer-kombinációt rendszeresen szedő betegek körében az opportunista megbetegedések és tumorok kialakulásának valószínűsége szignifikánsan csökkent, a túlélési idő pedig meghaladhatja a 40 évet is.
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás >> immunológia [Bezárt rovat]
2016-02-17
Az eltérő támadáspontú készítmények esetében eltérő fertőzésekkel kell nagyobb valószínűséggel számolni. A betegeket szűrni, követni és szükség esetén kezelni kell.
A fogászati kezelőegységek vízrendszerének (DUWL, dental unit waterline) kimenete potenciális fertőzésforrásként szolgálhat a személyzet és a páciensek szempontjából egyaránt.
A TNF-alfa-gátlók és az immunmodulátor szerek, amelyeket egyre gyakrabban alkalmaznak az IBD kezelésére, növelik a fertőzéses szövődmények kockázatát. Amerikai szerzők arra voltak kíváncsiak, hogy a két gyógyszercsoport más szerekkel, illetve egymással való kombinálása esetén hogyan változik a rizikó.
Az immunszuprimált betegek, így a szteroiddal, immunmodulátorokkal, illetve TNF-α-készítményekkel kezelt, gyulladásos bélbetegségben szenvedő páciensek infekciókockázata fokozott. Kit és mikor érdemes oltani?
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?