A pollen-étel allergia szindróma a gyermekek negyedét-harmadát is érintheti, és az orális allergia szindrómán túl életveszélyes szisztémás tünetekkel is járhat.
Az ételek néhány típusánál, így a kagylóknál, halaknál, dióféléknél és mogyorónál igen magas a keresztreaktivitás aránya. A keresztreaktivitás nehezíti az allergiás kórképek diagnózisát és kezelését.
A bibircses, vagy ismertebb nevén közönséges nyír (Betula pendula) Finnország nemzeti fája. Tudományos nevének eredetét az alábbiakkal magyarázzák: a Betula nemzetségnév a latin bauto, -ere = ütni, levágni igéből ered. Ennek oka egyrészt az lehet, hogy a nyír ágai a rossz gyerekek megfenyítésére szolgáltak, másrészt az, hogy a római liktorok (hatósági közkatonák) vesszőnyalábjaihoz (fasces) való anyagot ez a fa szolgáltatta. A pendula = lecsüngő a fa ágrendszerének sajátosságára utal.
A 2 évre redukált allergén-specifikus immunterápiás kezelés a befejezését követő egy év elteltével nem hoz kedvezőbb eredményeket, mint a placebo-terápia, írja a PharmaOnline.
Az étvágy szempontjából mindegy, hogy közönséges cukorral, sztíviával, nyírfacukorral vagy aszpartámot tartalmazó itallal oltjuk a szomjunkat, közli az OTSZ Online.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?