hirdetés
2025. június. 12., csütörtök - Villő.
hirdetés

Egyre több allergénmolekulát sikerül azonosítani

Az allergia komponensalapú diagnosztikájának jelentősége

A komponensalapú allergiadiagnosztika segítségével az allergének egyes fehérjekomponensei elleni, specifikus IgE-t lehet kimutatni a szérumból. A módszer lehetőség és mérföldkő az allergiás betegek pontosabb diagnosztikájában és célzottabb oki terápiájában.

Az allergia diagnosztikájának alapköve a gondos anamnézisfelvétel, amely kiegészül in vivo (prick, prick-prick, epicutan, atopy patch, provokációs) vizsgálatokkal és in vitro (össz-IgE, specifikus IgE-, ill. néhány helyen basophilaktivációs vagy lymphocytatranszformációs stb.) vizsgálatokkal. Azt tapasztaljuk azonban, hogy gyakran ezeknek az eredményei nem adnak pontos diagnózist.

2015-től Magyarországon is elérhetővé vált a molekuláris, vagyis komponensalapú allergiadiagnosztika, amelynek segítségével meg tudjuk különböztetni, hogy az egyes allergének mely fehérjekomponenseire mutatkozik szenzibilizáció. ImmunoCAP módszerrel az egyes fehérjekomponensek elleni specifikus IgE kerül kimutatásra és 0–6-ig terjedő CAP-osztályba sorolásba.  

Fotó: Medical Tribune (AdobeStock)
Fotó: Medical Tribune (AdobeStock)

A komponensek nómenklatúrája            

Az egyes allergénkomponensek elnevezése a latin név rövidítéséből származik, amit megelőz natív allergén esetén az „n”, rekombináns allergén esetén az „r” jelzés. Például: „rAmb a1” az Ambrosia artemisiifolia rekombináns egyes allergénje.

Az egyes komponensek tulajdonságai különböző szerkezetüknél fogva eltérőek. A tulajdonságok közül a hőre, emésztésre való stabilitásuk, labilitásuk meghatározó jelentőségű az allergenitás szempontjából (1. táblázat). A tárolófehérjék általában hővel (főzés, sütés) és emésztőenzimekkel szemben ellenállóak, ezek a komponensek ételek esetében súlyos allergiás reakciót okozhatnak, akár nyers, akár hőkezelt formában jut az allergiás beteg étrendjébe. Ezek a magas kockázatú allergének. A hőre, emésztőenzimekre bomló ételallergén-komponensek főtt, sütött formában többnyire nem okoznak súlyos allergiás reakciót, általában enyhébb, helyi, orális reakció a gyakoribb. Ezek az alacsony rizikójú allergénkomponensek. Inhalatív allergének esetében a nagy kockázatot képviselő komponensek felelősek elsősorban a súlyosabb légúti, ritkábban bőrtünetek megjelenéséért.

A komponensek tulajdonságait meghatározza az is, hogy a pánallergének csoportjába tartoznak-e. Ilyenek a profilin, a kalciumkötő protein, a nem specifikus lipidtranszportáló fehérje, amelyek sok fajban megtalálhatók. Ezért lehetséges az, hogy ezek a pánallergének a poliszenzibilizáltság specifikus markerei, valamint a keresztreaktivitás prediktorai. Többségük alacsony kockázatú komponens, azonban fajonként váltakozva ugyanaz a protein egyik fajban magas, másikban alacsony kockázatot jelent. 

A komponensek kockázatának klinikai jelentősége         

A nagy kockázatú komponensekre való allergia nehezen nőhető ki, a prediktív értéke nagy, allergénspecifikus immunterápia (ASIT) általában javasolt. A kis kockázatot jelentő komponensekre való allergia könnyebben kinőhető, ASIT-et nem érdemes indítani (2. táblázat). Például egy parlagfűre és fekete ürömre kettős pozitív Prick-teszt alapján nem tudjuk eldönteni, hogy a fekete üröm egy külön allergiát tükröz, vagy csupán parlagfű-keresztallergia miatt pozitív a bőrreakció. Komponensalapú diagnosztikával történő elkülönítéssel meghatározhatóvá válik az is, hogy parlagfűvel vagy parlagfűvel plusz fekete ürömmel javasolt-e az ASIT.

A kis és nagy kockázatú allergének elkülönítése prediktív értékű a kinőhetőségnek, az allergiás tünet súlyosságának megítélése szempontjából, és meghatározza a terápiát (a diéta szigorúsága, anafilaxiatréning, adrenalininjekció betanításának szükségessége). Poliszenzibilizáltság esetén pedig segít eldönteni, hogy poliallergiáról vagy keresztallergiáról van szó. Döntéstámogató szerepű az ASIT indikációjának és típusának megtervezésében.

A molekuláris allergiavizsgálat helyesen értelmezett lelete feleslegessé vagy akár kontraindikálttá tehet egy kórházi felvétellel járó, kettős vak, placebokontrollált ételterhelést, és ennek egészséggazdasági jelentősége nem elhanyagolható. 

A komponensek közötti eligazodást segíti és egyben nehezíti az újabb és újabb komponensek felfedezése, amit a www.allergome.org vagy http://allergen.org honlapokon tudunk követni. A cikk írásakor Magyarországon elérhető egyes allergének főbb molekuláris komponenseit a 3. táblázat tartalmazza. 

Jövőkép               

Az allergia molekuláris diagnosztikája hasznos kiegészítője a hagyományos allergiadiagnosztikának. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy sosem ez az első választandó vizsgálat, nem is szűrővizsgálat: csak pozitív specifikus-IgE-teszt vagy Prick-teszt birtokában érdemes végeztetni, és az eredményt a klinikumot ismerő allergológussal szükséges véleményeztetni. Tekintettel arra, hogy ezáltal az allergiadiagnosztika is és a terápia is pontosabbá, célzottabbá válik, valamint sok drága, fekvőbeteg-ellátást igénylő ételterhelést is képes kiváltani, a jelenleg még önköltséges vizsgálat társadalombiztosítási finanszírozása javasolandó. 

 

Irodalom

1. Canonica GW, Ansotegui IJ, Pawankar R, et al. WAO-ARIA-GA2LEN consensus document on molecular-based allergy diagnostics WAO J 2013;6:1–17

2. Werfel T, Asero R, Ballmer-Weber BK, Beyer K, et al. Position paper of EAACI: food allergy due to immunological cross-reaction with common inhalant allergens. Allergy 2015;70:1079–91.

3. Cardona V, Ansotegui IJ. Component-resolved diagnosis in anaphylaxis. Curr Opin Allergy Clin Immunol 2016 Mar 2. [Epub ahead of print] 

 

  1. táblázat 

A fehérjekomponensek stabilitása hőre, emésztőenzimekre meghatározza a kiváltott allergiás reakció súlyosságát

 PR-10 protein: pathogenesis related protein, OAS: orális allergia szindróma, nsLTP: non-specific lipid transfer protein, CCD: cross-reactiv carbohidrat determinants

 

Fehérjekomponens-típusok

Érzékenység hőre/proteázra

Példa

Allergiás tünet

Tárolófehérjék

stabil

szója, földimogyoró, mogyoró

szisztémás

PR-10 protein

labilis

alma, barack, szója

OAS

Profilin

labilis

banán, dinnye, citrus

OAS

nsLTP

stabil

alma, barack, cseresznye, mogyoró

szisztémás

CCD

stabil

növények

nincs

 

 2. táblázat

A nagy és a kis kockázatot jelentő allergénkomponensek közötti különbségek

Tulajdonság

Nagy kockázat

Kis kockázat

Hőre/emésztésre

stabil

labilis

Allergiás reakció

súlyos, szisztémás, anafilaxiaveszély

enyhe, orális allergia szindróma

Kinövés esélye

nehezen

gyakran

Prediktív

+++

– 

Diéta

szigorú

hőkezelés után ehető

Allergénspecifikus immunterápia

 

érdemes

nem érdemes

 

3. táblázat

Főbb molekuláris allergének nemzetközi nevezéktan szerint 

GY: gyümölcsök, H: hüvelyesek, O: olajos magok, F: fűszerek, L: latex

 

Inhalatív allergének

Nagy kockázat

Közepes kockázat

Kis kockázat

Keresztallergia lehetséges

Nyírfa

Bet v1

Bet v2

Bet v2, v4, v6

Bet v1 és Ara h8

Bet v2 és GY

Réti komócsin

Phl p1, Ph l5b

Phl p7, p12

Phl p7, p12

Phl p12 és GY, H, O, F

Parlagfű

Amb a1

   

Art v3

Fekete üröm

Art v1

Art v3

 

Art v 3 

és Amb a 1, GY, H, O

Poratka

Der p1, p2, p10

   

Der f1, Der f2, Pen a1

Nutritív allergének

       

Tej

Bos d8 

Bos d4 ,d5

   

Tojás

Gal d1, 

Gal d2, d3

   

Földimogyoró

Ara h1,2,3,

Ara h9

Ara h8

Ara h8 és Bet v1

Mogyoró

Cor a9,a14

Cor a8

Cor a1

H, GY, O, Bet v1

Dió

Jug r1

Jug r3

   

Búzaliszt

Tri a14,19

Tri a14

 

Tri a14 és GY, H, F, O

Szójabab

Gly m5, m6

Gly m4

 

Gly m4 és hüv.

Gly m5 és Ara h1

Rák

Pen a1

   

Der p10

Alma

Mal d3

 

Mal d1

Mal d1 és Bet v1, GY, H,O

Őszibarack

Pru p3

 

Pru p1

Pru p3 és GY, H, F

Rovarméreg

       

Méh

Api m1

     

Darázs

Ves v1, v5

     

Bromelain MUXF3 CCD

     

L, GY, H

Dr. Nagy Adrienne, Heim Pál Gyermekkórház, Allergológia, Budapest
a szerző cikkei

(forrás: Medical Tribune)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés