Egyre több allergénmolekulát sikerül azonosítani
Az allergia komponensalapú diagnosztikájának jelentősége
A komponensalapú allergiadiagnosztika segítségével az allergének egyes fehérjekomponensei elleni, specifikus IgE-t lehet kimutatni a szérumból. A módszer lehetőség és mérföldkő az allergiás betegek pontosabb diagnosztikájában és célzottabb oki terápiájában.
Az allergia diagnosztikájának alapköve a gondos anamnézisfelvétel, amely kiegészül in vivo (prick, prick-prick, epicutan, atopy patch, provokációs) vizsgálatokkal és in vitro (össz-IgE, specifikus IgE-, ill. néhány helyen basophilaktivációs vagy lymphocytatranszformációs stb.) vizsgálatokkal. Azt tapasztaljuk azonban, hogy gyakran ezeknek az eredményei nem adnak pontos diagnózist.
2015-től Magyarországon is elérhetővé vált a molekuláris, vagyis komponensalapú allergiadiagnosztika, amelynek segítségével meg tudjuk különböztetni, hogy az egyes allergének mely fehérjekomponenseire mutatkozik szenzibilizáció. ImmunoCAP módszerrel az egyes fehérjekomponensek elleni specifikus IgE kerül kimutatásra és 0–6-ig terjedő CAP-osztályba sorolásba.

A komponensek nómenklatúrája
Az egyes allergénkomponensek elnevezése a latin név rövidítéséből származik, amit megelőz natív allergén esetén az „n”, rekombináns allergén esetén az „r” jelzés. Például: „rAmb a1” az Ambrosia artemisiifolia rekombináns egyes allergénje.
Az egyes komponensek tulajdonságai különböző szerkezetüknél fogva eltérőek. A tulajdonságok közül a hőre, emésztésre való stabilitásuk, labilitásuk meghatározó jelentőségű az allergenitás szempontjából (1. táblázat). A tárolófehérjék általában hővel (főzés, sütés) és emésztőenzimekkel szemben ellenállóak, ezek a komponensek ételek esetében súlyos allergiás reakciót okozhatnak, akár nyers, akár hőkezelt formában jut az allergiás beteg étrendjébe. Ezek a magas kockázatú allergének. A hőre, emésztőenzimekre bomló ételallergén-komponensek főtt, sütött formában többnyire nem okoznak súlyos allergiás reakciót, általában enyhébb, helyi, orális reakció a gyakoribb. Ezek az alacsony rizikójú allergénkomponensek. Inhalatív allergének esetében a nagy kockázatot képviselő komponensek felelősek elsősorban a súlyosabb légúti, ritkábban bőrtünetek megjelenéséért.
A komponensek tulajdonságait meghatározza az is, hogy a pánallergének csoportjába tartoznak-e. Ilyenek a profilin, a kalciumkötő protein, a nem specifikus lipidtranszportáló fehérje, amelyek sok fajban megtalálhatók. Ezért lehetséges az, hogy ezek a pánallergének a poliszenzibilizáltság specifikus markerei, valamint a keresztreaktivitás prediktorai. Többségük alacsony kockázatú komponens, azonban fajonként váltakozva ugyanaz a protein egyik fajban magas, másikban alacsony kockázatot jelent.
A komponensek kockázatának klinikai jelentősége
A nagy kockázatú komponensekre való allergia nehezen nőhető ki, a prediktív értéke nagy, allergénspecifikus immunterápia (ASIT) általában javasolt. A kis kockázatot jelentő komponensekre való allergia könnyebben kinőhető, ASIT-et nem érdemes indítani (2. táblázat). Például egy parlagfűre és fekete ürömre kettős pozitív Prick-teszt alapján nem tudjuk eldönteni, hogy a fekete üröm egy külön allergiát tükröz, vagy csupán parlagfű-keresztallergia miatt pozitív a bőrreakció. Komponensalapú diagnosztikával történő elkülönítéssel meghatározhatóvá válik az is, hogy parlagfűvel vagy parlagfűvel plusz fekete ürömmel javasolt-e az ASIT.
A kis és nagy kockázatú allergének elkülönítése prediktív értékű a kinőhetőségnek, az allergiás tünet súlyosságának megítélése szempontjából, és meghatározza a terápiát (a diéta szigorúsága, anafilaxiatréning, adrenalininjekció betanításának szükségessége). Poliszenzibilizáltság esetén pedig segít eldönteni, hogy poliallergiáról vagy keresztallergiáról van szó. Döntéstámogató szerepű az ASIT indikációjának és típusának megtervezésében.
A molekuláris allergiavizsgálat helyesen értelmezett lelete feleslegessé vagy akár kontraindikálttá tehet egy kórházi felvétellel járó, kettős vak, placebokontrollált ételterhelést, és ennek egészséggazdasági jelentősége nem elhanyagolható.
A komponensek közötti eligazodást segíti és egyben nehezíti az újabb és újabb komponensek felfedezése, amit a www.allergome.org vagy http://allergen.org honlapokon tudunk követni. A cikk írásakor Magyarországon elérhető egyes allergének főbb molekuláris komponenseit a 3. táblázat tartalmazza.
Jövőkép
Az allergia molekuláris diagnosztikája hasznos kiegészítője a hagyományos allergiadiagnosztikának. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy sosem ez az első választandó vizsgálat, nem is szűrővizsgálat: csak pozitív specifikus-IgE-teszt vagy Prick-teszt birtokában érdemes végeztetni, és az eredményt a klinikumot ismerő allergológussal szükséges véleményeztetni. Tekintettel arra, hogy ezáltal az allergiadiagnosztika is és a terápia is pontosabbá, célzottabbá válik, valamint sok drága, fekvőbeteg-ellátást igénylő ételterhelést is képes kiváltani, a jelenleg még önköltséges vizsgálat társadalombiztosítási finanszírozása javasolandó.
Irodalom
1. Canonica GW, Ansotegui IJ, Pawankar R, et al. WAO-ARIA-GA2LEN consensus document on molecular-based allergy diagnostics WAO J 2013;6:1–17
2. Werfel T, Asero R, Ballmer-Weber BK, Beyer K, et al. Position paper of EAACI: food allergy due to immunological cross-reaction with common inhalant allergens. Allergy 2015;70:1079–91.
3. Cardona V, Ansotegui IJ. Component-resolved diagnosis in anaphylaxis. Curr Opin Allergy Clin Immunol 2016 Mar 2. [Epub ahead of print]
- táblázat
A fehérjekomponensek stabilitása hőre, emésztőenzimekre meghatározza a kiváltott allergiás reakció súlyosságát
PR-10 protein: pathogenesis related protein, OAS: orális allergia szindróma, nsLTP: non-specific lipid transfer protein, CCD: cross-reactiv carbohidrat determinants
Fehérjekomponens-típusok |
Érzékenység hőre/proteázra |
Példa |
Allergiás tünet |
Tárolófehérjék |
stabil |
szója, földimogyoró, mogyoró |
szisztémás |
PR-10 protein |
labilis |
alma, barack, szója |
OAS |
Profilin |
labilis |
banán, dinnye, citrus |
OAS |
nsLTP |
stabil |
alma, barack, cseresznye, mogyoró |
szisztémás |
CCD |
stabil |
növények |
nincs |
2. táblázat
A nagy és a kis kockázatot jelentő allergénkomponensek közötti különbségek
Tulajdonság |
Nagy kockázat |
Kis kockázat |
Hőre/emésztésre |
stabil |
labilis |
Allergiás reakció |
súlyos, szisztémás, anafilaxiaveszély |
enyhe, orális allergia szindróma |
Kinövés esélye |
nehezen |
gyakran |
Prediktív |
+++ |
– |
Diéta |
szigorú |
hőkezelés után ehető |
Allergénspecifikus immunterápia |
érdemes |
nem érdemes |
3. táblázat
Főbb molekuláris allergének nemzetközi nevezéktan szerint
GY: gyümölcsök, H: hüvelyesek, O: olajos magok, F: fűszerek, L: latex
Inhalatív allergének |
Nagy kockázat |
Közepes kockázat |
Kis kockázat |
Keresztallergia lehetséges |
Nyírfa |
Bet v1 |
Bet v2 |
Bet v2, v4, v6 |
Bet v1 és Ara h8 Bet v2 és GY |
Réti komócsin |
Phl p1, Ph l5b |
Phl p7, p12 |
Phl p7, p12 |
Phl p12 és GY, H, O, F |
Parlagfű |
Amb a1 |
Art v3 |
||
Fekete üröm |
Art v1 |
Art v3 |
Art v 3 és Amb a 1, GY, H, O |
|
Poratka |
Der p1, p2, p10 |
Der f1, Der f2, Pen a1 |
||
Nutritív allergének |
||||
Tej |
Bos d8 |
Bos d4 ,d5 |
||
Tojás |
Gal d1, |
Gal d2, d3 |
||
Földimogyoró |
Ara h1,2,3, |
Ara h9 |
Ara h8 |
Ara h8 és Bet v1 |
Mogyoró |
Cor a9,a14 |
Cor a8 |
Cor a1 |
H, GY, O, Bet v1 |
Dió |
Jug r1 |
Jug r3 |
||
Búzaliszt |
Tri a14,19 |
Tri a14 |
Tri a14 és GY, H, F, O |
|
Szójabab |
Gly m5, m6 |
Gly m4 |
Gly m4 és hüv. Gly m5 és Ara h1 |
|
Rák |
Pen a1 |
Der p10 |
||
Alma |
Mal d3 |
Mal d1 |
Mal d1 és Bet v1, GY, H,O |
|
Őszibarack |
Pru p3 |
Pru p1 |
Pru p3 és GY, H, F |
|
Rovarméreg |
||||
Méh |
Api m1 |
|||
Darázs |
Ves v1, v5 |
|||
Bromelain MUXF3 CCD |
L, GY, H |