Jelen cikkben az életből merített esettanulmányokkal próbálom szemléltetni azon differenciál diagnosztikailag nehéz, illetve terápia rezisztens eseteket, ahol a háziorvos által adott terápiák nem működtek és végül a diagnózist bőrgyógyász állította fel, illetve indította el az adekvát terápiát.
A magas vérnyomás betegség ellátása a szűréstől kezdve a diagnosztikán és a kezelésen át multidiszciplináris feladat. A háziorvosi praxisközösségek a jövőben ideális teret nyújthatnak ebben a munkában a bővülő akkreditált hipertónia-ellátóhelyek hálózatával közösen.
A cukorbetegség kezelésében szemléletváltásra van szükség, amely a beteget holisztikusan vizsgálja – hangzott el a Magyar Diabetes Társaság által szervezett kerekasztal-beszélgetésen.
Minden eddiginél többen vettek részt a hétvégén a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége és a Magyar Hypertonia Társaság által közösen szervezett Botra fel! megmozduláson.
A kórképek gyakorisága, a súlyos komplikációk veszélyei indokolttá teszik a folyamatos monitorozást annak érdekében, hogy a tüneteket korán felismerjük és a betegségeket minden rendelkezésünkre álló eszközzel kezeljük.
A thromboticus thrombocytopeniás purpura és a haemolyticus uraemiás szindróma patomechanizmusában lényegesen különböző a folyamat lokalizációja, kiterjedtsége, melynek következtében eltérő a klinikum és a terápia is.
Jelenleg a júliusban végző praxisközösségek tagjai nem tudják még, hogy lehet-e majd folytatni az egy éve megkezdett munkát, emeli ki a lapunknak adott interjúban dr. Torzsa Péter, a Semmelweis Egyetem ÁOK Családorvosi Tanszékének tanszékvezető-helyettese.
A hypertensio (HT) a felnőtt lakosság átlagosan 20-25%-t érinti, melynek gyakorisága az életkor előrehaladtával arányosan növekszik, így az 50 év felettiek 50%-ában magas vérnyomás észlelhető.
2020 márciusában az Európai Hipertónia Társaság közleményben hívta fel a szakemberek és a betegek figyelmét, hogy a magas vérnyomás betegség kezelését változatlan formában szükséges folytatni.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?