Az Európai Kardiológustársaság 2023-as kongresszusán, Amszterdamban mutatták be az akut koronária szindróma kezeléséről szóló legújabb ajánlást, amely egyidejűleg a European Heart Journalben teljes terjedelmében megjelent.
Az előadás a szívelégtelenséggel kapcsolatos legfontosabb alapismereteket tekinti át: a kórkép fogalma, prevalenciája, prognózisa, egészségügyi, társadalmi és gazdasági jelentősége, klinikai megjelenési formái és patofiziológiája kerülnek tárgyalásra.
A Covid-19-pandémia a klinikai vizsgálatok, így a szívelégtelenség kapcsán végzett vizsgálatok szervezését és lebonyolítását is megnehezíti, ami akár a reménykeltő terápiás lehetőségek alkalmazásának késleltetését vagy akár teljes elvetését is eredményezheti.
2020 márciusában az Európai Hipertónia Társaság közleményben hívta fel a szakemberek és a betegek figyelmét, hogy a magas vérnyomás betegség kezelését változatlan formában szükséges folytatni.
A beteg kardiovaszkuláris rizikójától függően a lipidcsökkentő kezelést hierarchikus rendszerben, az életmódbeli és gyógyszeres kezelési lehetőségeket kombinálva építjük fel.
A 2010-es években az intervenciós kardiológia felgyorsulásának tanúi lehetünk. Az újabb és újabb eszközökkel, illetve a régi eszközök újragondolásával munkánk egyre hatékonyabb.
A szív- és érrendszeri betegségekből fakadó halálozás a vezető mortalitási tényező a világ fejlett országaiban. Az elmúlt évtizedekben a halálozás jelentős csökkenésének lehettünk tanúi, mely hatására már nem minden második, csak közel minden harmadik fatális esemény kardiovaszkuláris eredetű.
Kevésbé ijesztőnek tűnhet az AUGUSTUS vizsgálat eredményei alapján a nem valvularis pitvarfibrillációban alkalmazott véralvadásgátlás és egyidejűleg valamilyen okból szükségessé váló kettős thrombocytaaggregáció-gátlás okozta kockázat-előny dilemma.
Az IMPROVE-IT vizsgálat minden eddiginél nagyobb betegpopulációban igazolta, hogy az LDL-koleszterin-szint minél nagyobb fokú csökkentése kardiovaszkuláris eseményeket előz meg.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?