Medical Online >> Elhízás 2024 >> Elhízás az Alapellátásban
2024-11-07
Valójában az elhízás számos kóros állapothoz és a mortalitás emelkedéséhez kapcsolódik. Közelebbről, a túlsúly és az elhízás jól ismert rizikófaktorok számos gasztrointesztinális (GI) betegségben, mint a funkcionális GI betegségek, a gyulladásos bélbetegségek (IBD), a hasnyálmirigy-gyulladás és a GI rák.
Itt az ideje, hogy a gasztroenterológia önálló diszciplína legyen – mondja Molnár Tamás belgyógyász-gasztroenterológus, a Magyar Gasztroenterológiai Társaság korábbi elnöke.
A kolorektális karcinóma (CRC) a harmadik leggyakoribb szolid tumor. Világszerte évente 2 millió embernél diagnosztizálják, míg egy millió fő halálát is ez okozza1. Magyarországot a CRC különösen sújtja: mind az incidencia (107/100000 fő), mind a mortalitás (51/100000 fő) tekintetében világelsők vagyunk.2,3
Medical Online >> Rovatok >> Gasztrointesztinális onkológia
2020-11-11
Metasztatikus kolorektális karcinómában szenvedő betegeknél a kezelés megválasztását általában a tumor és a beteg jellemzői, a kezelés hatásossága és tolerálása, valamint az életminőség is befolyásolja. A betegek pontosabb kiválasztása egy adott terápiára javíthatja a kezelések kimenetelét.
Medical Online >> Rovatok >> Gasztrointesztinális onkológia
2020-11-11
A PRECONNECT vizsgálat megerősítette a trifluridin/tipiracil kezelés hatásosságát és biztonságosságát, új biztonsági kockázatot nem tárt fel. A kezelés alatt a betegek életminőségében nem következett be klinikailag szignifikáns változás.
Magyarországon a gyulladásos bélbetegeket kezelő gasztroenterológusok jó kapcsolatot ápolnak a reumatológusokkal és a bőrgyógyászokkal, és törekszenek arra, hogy minden rászoruló beteg hozzájusson az újabb kezelési lehetőséghez.
A diabétesz és az elhízás világszerte az új rákos esetek 6 százalékáért – a májrákos esetek negyedéért, az endometrium-karcinómák harmadáért – felelős, írja a The Lancet Diabetes & Endocrinology tanulmánya; nők körében kétszer gyakoribbak az ilyen megbetegedések.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?