Az ezredforduló környékén kifejlesztett, majd gyorsan bővülő genomikai és egyéb omikai, valamint más molekuláris biomedicinális megoldások a klinikai medicina és az egészségügy más területein is új korszakot nyitottak.
Gasztroenterológia témában manapság mind szakmai, mind laikus körökben nagy az érdeklődés az ételallergia, az ételintolerancia és ezen belül is a hisztaminintolerancia iránt.
A hemofagocitás szindrómák ritka, sokszor kezelés ellenére halálos kórképek. Hátterükben károsodott NK-sejt- és citotoxikus T-sejt-funkció áll, aminek következtében a makrofágok és a T-limfociták aktivációja és kontrollálatlan proliferációja jön létre. A klinikai képet a proliferáló makrofágok okozta hemofagocitózis és a citokin-túlprodukció okozta szöveti károsodás uralja.
Elszabadult a járvány, amelyet csak fokoznak a koronavírusról széles körben terjedő álhírek és tévhitek – mondta a MedicalOnline-nak dr. Barcs István mikrobiológus, nyugalmazott tanszékvezető főiskolai tanár.
Szoktuk mondani, hogy a futballhoz és a politikához hazánkban mindenki ért. Harmadikként hozzátehetjük az egészségügyet is. Különösen most, amikor hirtelen megszaporodtak a virológiai, járványügyi hozzáértők az internetes felületeken, és amikor a nyilvánosság előtt megszólalók nem egyszer súlyos tévedéseit azonnal kiigazítja a hozzáértők és hozzá nem értők magabiztos kórusa.
Magas tápértékű funkcionális élelmiszer, az Update Low Carb kenyér előállítása a búzaliszt magas fehérjetartalmú élelmiszer alapanyagokkal történő kiegészítésével.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?