Nem azonosítottak kritikusan aggályos területeket az emberekre, állatokra és a környezetre jelentett kockázat tekintetében a gyomirtóként hasznosított glifozát szakértői felülvizsgálata során.
Jelenleg a peszticidek egészségkárosító hatásait felmérni hivatott toxicitási vizsgálatok csak az aktív összetevőt vizsgálják önmagában, holott az adjuvánsokkal felturbózott termék akár ezerszer károsabb lehet, írja a Frontiers in Public Health áttekintő közleménye. A tanulmány hatására az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatalnak is lépnie kell.
Bár a WHO Nemzetközi Rákkutatási Ügynöksége „valószínűleg rákkeltő az emberek esetében” besorolást adott a glifozátnak, és az Európai Parlament az unióból való kivonását szorgalmazza, az Európai Bizottság 5 évvel meghosszabbította a gyomirtó forgalomba hozatali engedélyét.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?