A The American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban jelent meg a University of California, Los Angeles (UCLA) kutatóinak cikke, amelyben a fahéj glükózszint-moduláló hatását vizsgálták.
Medical Online >> Emésztési zavarok asszisztensképzés
2022-05-25
A krónikus pancreatitis a hasnyálmirigy idült gyulladásos megbetegedése, amely a hasnyálmirigy strukturális és funkcionális károsodásával jár. Az esetek jelentős részében fájdalom, emésztési zavarok, testsúlyvesztés áll a tünetek középpontjában, ami jelentősen rontja az életminőséget.
Medical Online >> Emésztési zavarok asszisztensképzés
2022-05-25
A krónikus pancreatitis a parenchyma irreverzibilis pusztulásával, kötőszövet képződéssel és gyulladásos beszűrődésekkel járó állapot, amely legtöbbször fájdalommal jár és a pancreas funkció csökkenését okozza. A változó mértékű exokrin és endokrin elégtelenség szükségessé teszi az étrend személyre szabott módosítását a beteg állapotához mérten.
A gyomorsav fokozott termelődése vagy a védekező mechanizmusok meghibásodása a gyomor nyálkahártyájának károsodásához vezet, amelynek kezelésére számos gyógyszerkészítmény áll rendelkezésre. Jelen közlemény a gyomorsavtermelés gátlásának javallatait és ellenjavallatait, illetve a rendelkezésre álló terápiás lehetőségeket tekinti át.
A szülészeti ellátást jogosan éri kritika nap mint nap a túlzott medikalizáció és a császármetszések túlzott gyakorisága miatt – mondta lapunknak dr. Póka Róbert, a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának professzora.
A csípőspaprika-fogyasztás csökkenti a kardiovaszkuláris mortalitást, míg a CV-morbiditás növekedéséért legalább annyira felelős a depresszió, mint az elhízás vagy a magas koleszterinszint, állapítja meg egy-egy nagyméretű prospektív kohorszvizsgálat.
Kvíz a Medical Online 2016. októberi Tüdőgyógyáaszt - Allergia rovatához Kvíz a Medical Online 2016. októberi Tüdőgyógyáaszt - Allergia rovatához
Medical Online >> Rovatok >> Tüdőgyógyászat - Allergológia
2016-10-27
Mi az allergia?
Immunrendszerünk a környezetünkben lévő ártalmatlan anyagokat, például polleneket „veszélyes idegenként” azonosítja, és túlérzékenységgel, tulajdonképpen indokolatlan válasszal reagál.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?