Medical Online >> Elhízás 2024 >> Elhízás az Alapellátásban
2024-11-07
Valójában az elhízás számos kóros állapothoz és a mortalitás emelkedéséhez kapcsolódik. Közelebbről, a túlsúly és az elhízás jól ismert rizikófaktorok számos gasztrointesztinális (GI) betegségben, mint a funkcionális GI betegségek, a gyulladásos bélbetegségek (IBD), a hasnyálmirigy-gyulladás és a GI rák.
A kolorektális karcinóma (CRC) a harmadik leggyakoribb szolid tumor. Világszerte évente 2 millió embernél diagnosztizálják, míg egy millió fő halálát is ez okozza1. Magyarországot a CRC különösen sújtja: mind az incidencia (107/100000 fő), mind a mortalitás (51/100000 fő) tekintetében világelsők vagyunk.2,3
Magyarországon a gyulladásos bélbetegeket kezelő gasztroenterológusok jó kapcsolatot ápolnak a reumatológusokkal és a bőrgyógyászokkal, és törekszenek arra, hogy minden rászoruló beteg hozzájusson az újabb kezelési lehetőséghez.
A székletvérminta pozitivitása esetén a háziorvos felelőssége, hogy elküldje páciensét gasztroenterológus szakorvoshoz és meg kell győznie páciensét a vastagbéltükrözés szükségességéről.
Az avokádó lehet a leukémia elleni harc új eszköze, míg a fahéj egy komponense a kolorektális karcinóma megelőzésében-kezelésében bizonyult hatékonynak.
A bélben kialakuló biofilm és a vastagbélráksejtek kölcsönösen segítik egymás növekedését, írja a Cell Metabolism című szaklap tanulmánya, és ez az új ismeret biomarkerek és új táplálkozási ajánlások fejlesztéséhez vezethet.
Miért nincs kolorektális rákszűrő program Magyarországon? 1. évf. 1. szám
Medical Online >> Rovatok >> gasztroenterológia
2013-07-12
Magyarország évek óta első helyeken áll Európában (sőt a világon) a kolorektális rákhalálozásban, különösen a férfiak mutatói rosszak. Nagyon magas az új esetek száma, és nagyon rossz a túlélés esélye. Amíg a fejlett országokban az ötéves túlélés 55-65 százalék körül van, nálunk valószínűségbecslési számítások alapján (Gompertz-eloszlás) 35 százalék körül.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?