A szívbetegek egy részénél rizikófaktorként megjelenik az elhízás és a diabetes. Őket le kell fogyasztani és egészséges étkezésre átállítani, mondta dr. Toldy-Schedel Emil.
Többféle standard közegészségügyi intervenciót is kifejlesztettek a légúti vírusok terjedésének, illetve az általuk okozott hatásoknak és következményeknek a kivédésére.
A mezőgazdasági termények tápértékét, így az egészséges táplálkozást is veszélyezteti a légkör szén-dioxid-tartalmának növekedése egy új nemzetközi kutatás szerint.
Nem egységes a szakirodalom annak megítélésében, hogy van-e szerepe az étrendnek, étrendkiegészítőknek a gyermekkori figyelemzavar/hiperaktivitás betegség (ADHD) kóreredetében és kezelésében.
A fehérjeépítés zavarai
Ha idős betegek testileg és szellemileg leépülnek, étvágytalanságra és gyakori fertőzésekre panaszkodnak, érdemes alaposabban megvizsgálni táplálkozási szokásaikat, mert az „időskori leépülés” gyakran cinkhiány következménye.
A cinktartalmú enzimek a fehérjeszintézis valamennyi folyamatában szerepet játszanak. Cinkhiány esetén a fehérjépítés zavara következtében lassul a betegségek utáni felépülés, romlik a sebgyógyulás és az immunvédekezés, tartós fáradtságérzés, étvágytalanság és húsundor alakulhat ki. Előfordulhat fogyás, ekcéma vagy fekély a száj körül, de anaemia, depresszió, ingerültség, apátia is. Az okok között az első helyen a hús és az egyéb, nagy fehérjetartalmú táplálék hiánya szerepel. Mivel az idősek általában kevesebbet esznek, a cinkhiány elsősorban rájuk jellemző. Az átlagos cinkfogyasztás napi 15-ről idős korra 10 milligrammra mérséklődik, ráadásul az életkorral csökken a nyomelem felszívódási aránya is. Az is főként az idősek helyzetét súlyosbítja, hogy magány, depresszió és más krónikus betegségek esetén nagyobb mennyiségben szabadulnak fel katabolikus hatású citokinek, amelyek hatása növeli a szervezet cinkigényét. Annak is több cinkre van szüksége, aki bizonyos gyógyszereket, például kortikoszteroidokat, citosztatikumokat, ösztrogénszármazékokat vagy ACE-gátlót szed.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?