Egy kiterjedt irodalmi áttekintés szerint látszanak ugyan bizonyos előnyei a bioélelmiszerek fogyasztásának, de az ok-okozati összefüggés egyelőre nem bizonyítható.
A Nielsen felmérése azt mutatja, hogy a vásárlók kétharmada hajlandó többet fizetni azért, hogy egészséges és adalékanyagoktól mentes élelmiszer kerülhessen az asztalára. Sőt, az európai átlaghoz képest még egészségtudatosnak is számítunk, közölte a Privátbankár.
Tízből egy ember étkezik a korszerű orvostudományi ismereteknek megfelelően, de a lakosság nagy többsége odafigyel arra, hogy mennyire hizlal az étele - derült ki egy felmérésből.
Az Országos Epidemiológiai Központban (OEK) öt mintát vizsgáltak a németországi hasmenéses járványt okozó kólibaktériumra vonatkozóan, de ezek mind negatívak lettek. Az EHEC bélbaktériummal összefüggő németországi halálesetek száma a hétvégén tízre, a fertőzötteké pedig ezernél is többre emelkedett. Franciaországból három kórházban ápolt beteget jelentettek, de a fertőzés átterjedt Svédországba, Nagy-Britanniába és Hollandiába is, de Dániából és Ausztriából is jelentettek gyanús eseteket. Az ÁNTSZ ma újabb sajtótájékoztatót tart.
Medical Online >> Rovatok >> tudomány >> táplálkozás
2010-02-25
Minden második magyarnak fontos az élelmiszerbiztonság, amikor arról dönt, hogy melyik üzletben vásárol – közölte szerdán felmérése alapján az ACNielsen Piackutató Kft.
Medical Online >> Rovatok >> tudomány >> táplálkozás
2009-07-30
A „természetesen” termesztett élelemnek nincs sem táplálkozási, sem egészségügyi előnye a hagyományos élelmiszerekhez képest – állítják brit kutatók az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban közölt tanulmányukban.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?