A D-vitamin-hiány számos idegrendszeri betegség kockázatát fokozza, ezek közé tartozik a sclerosis multiplex, az iszkémiás stroke, a Parkinson-kór, az Alzheimer-kór, a migrén és a diabéteszes neuropátia, de a D-vitamin hiánya az amyotrophiás laterális szklerózis kialakulásához és progressziójához is köthető.
Tim Spector genetikus professzor és sztárszerző provokatív hangvételű cikkben kérdőjelezi meg mindazt, amit eddig a D-vitaminról hittünk, közli a Dívány.
Szükségtelen az ajánlott mennyiségnél több D-vitamint adni a csecsemőknek, mert nem lesznek tőle erősebbek a csontjaik – állapította meg egy, a a JAMA Pediatrics-ban közölt finn kutatás.
Csontritkulás, rák, cukorbetegség, autoimmun kórképek vagy akár a szív- és érrendszeri problémák. Ami közös bennük: kapcsolatuk a D-vitaminhiánnyal. Az ezredforduló óta kutatócsoportok garmadája számos kórkép kockázati tényezőjeként írta le az alacsony D-vitamin-szintet.
Az alultápláltság és nyomában megjelenő vitaminhiány miatt az angol gyerekeket újra fenyegeti a viktoriánus korabeli betegség, az angolkór – írja a Napi.hu.
A túl kevés napfénynek való kitettség jelentősen növeli a bármely okból bekövetkező halálozás kockázatát - derült ki a The Journal of Internal Medicine című folyóiratban közölt tanulmányból.
A rossz táplálkozási szokások nyomán az utóbbi években olyan háborús betegségek szaporodtak el a brit gyerekek körében, mint a skorbut vagy az angolkór.
A D-vitamin szerepét, pótlásának egészségre gyakorolt hatásait világszerte óriási erőkkel kutatják, és Magyarországon 12 különböző orvosi szakma fogott össze, hogy konszenzust hozzanak létre a hazai teendőket illetően.
Rohan Wray és Chana Al-Alas decemberben szabadon távoztak a londoni Old Bailey bíróságról, miután felmentették őket a vád alól, hogy 2009-ben megölték 4 hónapos fiúkat, Jaydent. A gyermek koponyáján, térdein, könyökein, vállain, medencéjén, bokáin és csuklóin levő sérülések, valamint a koponyáján és szemében észlelhető bevérzések eredetileg azt a gyanút keltették, hogy szülei felelősek a haláláért.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?