Táplálékallergia alatt az allergén elfogyasztását követő, immunmediált reakciók megjelenését értjük. Gyermekkorban a táplálék okozta hiperszenzivitási reakció előfordulása igen gyakori, diagnosztizálása pedig a rendkívül változatos tünettan miatt igen nagy kihívást jelenthet.
A táplálkozás alapvető szerepet játszik számos betegség, így az allergiák kialakulásában is. Az ételallergének elsődlegesen a tápcsatornán keresztül jutnak be, és gyakran az allergia megnyilvánulási helyét is képezik.
Medical Online >> Rovatok >> Tüdőgyógyászat - Allergológia
2017-11-13
Az urtikária betegség kezelésében elsőrendű a kiváltó ok/okok megszüntetése, kezelése, amennyiben ilyet sikerült felderíteni. Egyébként első vonalban nem szedáló antihisztamint adunk a betegeknek szokványos dózisban.
A krónikus idiopátiás urtikária (CIU, chronic idiopathic urticaria) a népesség 3-4%-át érinti, és olyan csalánkiütésként definiálják, mely csaknem minden nap jelentkezik és több mint 6 héten át fennáll.
Ritka kórképek genetikai hátterének felismeréséért, félrediagnosztizált betegség azonosításáért, molekulák átrendezéséért kapott elismerést három magyar kutatónő.
Sokan viccelnek azzal, hogy azért kerülik az edzőterem környékét, mert allergiásak a testmozgásra. De mi van azokkal, akiknél egy kiadós edzés valóban súlyos allergiás tüneteket vált ki? Közéjük tartozik egy négygyermekes, 33 éves brit fiatalasszony is.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?