Az öntanuló, mesterséges intelligencia alapú orvosi döntéstámogató informatikai rendszerek alkalmazásával az elmúlt években jelentős szakmai áttörés bontakozott ki.
A fel nem fedezett polipok és adenomák rosszindulatú daganattá alakulhatnak, felismerésükhöz viszont jól elő kell készíteni a beteget a kolonoszkópos szűréshez. Egy prospektív koreai vizsgálat a gyenge előkészítés miatt fel nem ismert rákmegelőző állapotok jelentette kockázatot kívánták felmérni.
Első alkalommal sikerült egy friss vizsgálatnak kimutatnia, hogy a kolonoszkópia során a polipok eltávolítása nemcsak megelőzi a kolorektális rák kialakulását, de a rákos halálozások számát is csökkenti.
Egy omega-3-zsírsav tisztított formája csökkenti a rákmegelőző (prekancerózus) polipok számát és nagyságát a bélben azokban a személyekben, akik örökletesen hajlamosak a bélrákra.
CT-kolonográfia a gyakorlatban
A napi gyakorlatban legtöbbször a kettős kontrasztos irrigoszkópiát ajánlják fel a kolonoszkópiát elutasító betegeknek. A virtuális endoszkópia azonban kiválthatja ezt a sokat bírált módszert. Torinói szerzők elsőként hasonlították össze a két eljárás gyakorlati alkalmazását.
A rosszindulatú vastagbéldaganatok világszerte a második helyen szerepelnek a daganatos betegségek miatt bekövetkező halálesetek okai között (a főbb adatokat lásd keretes írásunkban). Egyre határozottabban látszik azonban, hogy az adenomatózus polipok korai felismerésével lényegesen javíthatunk a kedvezőtlen helyzeten.
A felismerés és a megelőzés pontos eszköze a kolonoszkópia, hiszen segítségével a vizsgáló látótérbe hozhatja az elváltozásokat, biopsziás mintát vehet belőlük, sőt el is távolíthatja vele a polipot. A módszer azonban invazív, költséges, sok beteg számára nehezen tolerálható, ráadásul bélperforációt okozhat (ennek aránya 0,1 százalék körüli). Az is a hátrányaihoz tartozik, hogy a coecumot még a gyakorlott vizsgáló is csak az esetek körülbelül 90 százalékában éri el vele.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?