Április 27-én frissítette a MANIT azt az iránymutatást, amelyet a neuroimmunológiai betegek Covid elleni oltására vonatkozóan tettek közzé, és amit korábban a MedicalOnline is közölt.
A vakcináció a neuroimmunológiai betegséggel élők esetében – hasonlóan az egészségesekhez – általánosságban nem ellenjavallt. Az autoimmun betegek immunizációja során észlelhető oltási reakciók és szövődmények incidenciája megegyezik az egészséges populációban is tapasztalt előfordulási gyakorisággal.
Miután hazánkban is öregedő populációval kell számolnunk, alapvető fontosságú, hogy a gyakorló orvos tisztában legyen a nemszteroid gyulladáscsökkentők alapvető farmakokinetikai sajátosságaival, gyógyszer-interakcióival, mellékhatásprofiljával, és a saját szakterületén belül mindig a legújabb irányelvek mentén használja ezeket a gyógyszereket.
Azon készítmények maradhatnak továbbra is vény nélkül kaphatók, amelyek akut fájdalom- és lázcsillapításra javasoltak és a megengedett legmagasabb napi adagjuk 1200 mg.
A nem megfelelő antibiotikum-használat nagyban elősegíti a rezisztencia megjelenését, ami multidrog-rezisztens (MDR) baktériumok kialakulását katalizálva könnyen elterjedhet. Magyarországon a humán orvoslásban az európai átlagnál kevesebb antibiotikumot (AB) használnak fel, azonban nem biztos, hogy megfelelően.
Végre-valahára megszületett minden rosszindulatú daganat univerzális ellenszere, az ortomolekuláris rákterápia, adta hírül nemrégiben az egyik megyei napilap. Ha azonban kicsit a dolgok mögé nézünk, hamar kiderül, hogy a módszer nem is annyira új. És ez csak a kisebb probléma.
Döntött az egészségügyért felelős államtitkár, és megnevezte azt a 11 embert, akik a jövőben együtt dolgoznak majd egy hatékonyabb szakmai kollégiumi rendszer kidolgozásán. A bizottság élére Szócska Miklós két társelnököt jelöl, egyikük a szakmát, a másik politikát képviseli. A MedicalOnline ezúton teszi közzé a testület tagjainak nevét.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?