A Nature Medicine folyóiratban március 24-én jelent meg az Université de Montréal kutatóinak cikke, amelyben azt vizsgálták, hogy a nyolc táplálkozási minta hosszú távú követése és az ultra-feldolgozott élelmiszerek (UPF; ultra-processed foods) fogyasztása milyen összefüggést mutat az egészséges öregedéssel.
Az elhízás krónikus, recidiváló betegség, ezért sikeres kezelése hosszú távú folyamat, amelynek legfőbb eleme a megfelelő diéta alkalmazása. A diéta során alapvető fontosságú a korábbi kalóriabevitel csökkentése.
A terhességi diabetesen átesett asszonyoknál a mérsékelt alkohol-bevitel csökkenti a későbbi 2-típusú diabetes kialakulásának kockázatát, írja az OTSZ Online.
A PharmaOnline szerint a magas koleszterinszint fokozza a glaukóma kialakulásának kockázatát. A sztatinok szedése szignifikánsan csökkentheti a zöldhályog rizikóját.
Amerikai populáción végzett vizsgálati eredmények szerint a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása csökkenti a hepatocellularis carcinoma (HCC) kialakulásának kockázatát.
A korábbi elképzeléssel szemben lehetséges, hogy a kávéfogyasztás nem a rozácea egyik triggere, hanem annak a kialakulásától védő protektív tényező, közölte a PharmaOnline.
A kórházi fertőtlenítőszerek rendszeres használata a krónikus obstruktív tüdőbetegség kialakulásának fokozott kockázatával jár együtt a nővéreknél – állapítja meg egy, a European Respiratory Society nemzetközi kongresszusán ismertetett, 55.000 nővér követésén alapuló kutatás.