A GlobeNet Zrt. fokozottan odafigyel arra, hogy az ügyfeleinél a lehető legjobban biztosítsa a rendszerek által használt adatok bizalmasságát, sértetlenségét és a rendelkezésre állását – állítja Kőpataki Csaba, a cég üzemeltetési igazgatója
Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) megkezdi az Esélyt az Életre a Vörösiszap Után Egyesület panaszlevelében foglaltak kivizsgálását, a zöldhatóság pedig szerdán hatósági ellenőrzést tart a Mal ajkai telephelyén.
A hatóságok segítségét kéri a vörösiszap-katasztrófa károsultjait tömörítő Esélyt az Életre a Vörösiszap Után Egyesület, mert szerintük az iszaptározókat veszélyes és radioaktív szürkesalakpernyével fedik le, ami veszélyeztetheti az egészséget.
A Veszprémi Bányakapitányság hétfőn határozatban kötelezte a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-t arra, hogy öt napon belül szüntesse meg az üzemeltetésében álló vörösiszap-tározók "kiporzását" - közölte Káldi Zoltán bányakapitány az MTI-vel. A céget meglepte a szoros határidő.
A hét végére Kolontár és környéke újra úgy vöröslött, mint a 2010 október 4-i katasztrófát követően, miután a rendkívül erős szél az ajkai timföldgyár területéről származó vörös porral lepte be a tájat.
Az Óbudai Orvosklub 2012. február 22 -én este nyolc órától tartja a következő továbbképző előadását, melynek témája a kolontár-devecseri vörösiszap-katasztrófa.
A múlt év végével megszűnt a vörösiszap-katasztrófa után felállított Kormányzati Egészségügyi Szűrőközpont Devecserben; a vizsgálataik eredményéről január közepére összefoglaló jelentést készítenek – tudta meg az MTI.
A kolontári katasztrófa után egy évvel továbbra is vannak hazánkban kockázatos, veszélyeshulladék- és vörösiszap-tározók, melyek időzített bombaként ketyegnek – még Kolontárnál is aggasztóbb helyszíneken – állítja a Greenpeace.
Újabb helyen viszgálják a légszennyezettséget a vörösiszap-katasztrófa sújtotta településeken kívül: a lakosság kérésére már Kamondon is mérik a szálló por koncentrációját.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?