Egyes országokban nehezebb bejutni a gasztroenterológiai szakképzésbe, mint egy idegsebész rezidensi állást elnyerni – mondta lapunknak dr. Papp Mária, a Debreceni Egyetem Gasztroenterológia Klinikájának tanszékvezetője.
Március 15. a korábbi és az utána következő évtizedek eszméivel, emócióival erősítette meg úgy a nemzetet, hogy kibírtuk a trianoni diktátumot és életben maradtunk, mondta Kásler Miklós a Pesti Vigadóban a Magyar Érdemrendek, illetve az állami művészeti díjak pénteki átadásán.
Elhunyt Alföldi Lajos, az MTA rendes tagja, orvos, bakteriológus, a mikrobiális genetika elismert kutatója, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont kutató professor emeritusa.
Nem prevencióra, hanem kórházi ágyakra költjük az egészségre fordított kiadások nagy részét, ennek ellenére mind a megelőzhető betegségek, mind az elkerülhető halálozás tekintetében a legrosszabbak a mutatóink a V4-ek sorában.
A startvonalnál állunk, sok idő kell még ahhoz, hogy a most alakuló praxisközösségek funkcionálisan működjenek – hangzott el az Oktató Családorvosok XXII. Továbbképző Konferenciáján, ahol az is kiderült, számos kérdésre kell még megoldást találni addig.
Miközben Kásler Miklós miniszter az idei évet a struktúra átalakításának ígéretével nyitotta, szakállamtitkára – bár meghívták – végül nem toppant be az év első egészségügyi konferenciájára. Így a büntetőpadra ültetett kórházigazgatók és más ágazati szereplők csak találgathatták, vajon a lélekszakadva remélt reform végül kimerül-e a váróhelyiségek és kórtermek újrafestésében.
Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléke előtt tisztelgő nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából a Parlamentben Magyar Érdemrend és Magyar Érdemkereszt kitüntetéseket adott át szerdán Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.
Az új egészégügyi államtitkár a minap tartotta meg parlamenti szűzbeszédét, ebből az alkalomból idézzük fel a Medical Tribune Ónodi-Szűcs Zoltánról korábban, a kinevezése idején közölt portréját.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?