hirdetés
hirdetés
Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 8
#1
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2019-04-26

Nyelvünk nemcsak ízeket érzékel, hanem szagokat is, derítették ki amerikai kutatók. Felfedezésük révén fel lehetne venni a harcot az elhízással.

#2
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2015-11-20

Hogyan javítható azok életminősége, akik kemoterápia vagy különböző neurológiai betegségek következtében elvesztették íz- vagy szagérzékelésüket?

#3
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2015-08-04

Újabb alapízt fedeztek fel: a zsírnak saját, az édestől, sóstól, keserűtől, savanyútól és umamitól különböző, saját receptora van, míg egy másik vizsgálat feltárja, mi az oka, hogy gyulladásos megbetegedések során mindent keserűbbnek érzékelünk.

#4
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2014-09-11

Az immunrendszer és az idegrendszer az orrunkban is összefügg: az orr keserűt és édest érzékelő receptorai védenek a bakteriális fertőzésekkel szemben.

#5
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2014-01-21

A rendszerbiológia kialakulása révén a keserűt érzékelő receptorok kutatása a gyógyszerfejlesztés egyik alapjává vált, azonban a megfejtett rejtélyek mellett egyre több új is felbukkan.

#6
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2012-01-16

Nyelvünk egyértelműen azonosítani tudja a zsírt, ám egyénenként változó mértékben érzékenyek ízlelőbimbóink az ízére – idézi a ScienceDaily című ismeretterjesztő portál.

#7
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2010-03-09
Az eddigi öt alapízhez egy újabbat javasolnak ausztrál kutatók, akiknek hétfőn közzétett eredményei szerint az ember ízként ismeri fel a zsírt.
#8
Medical Online >> Rovatok >> tudomány >> táplálkozás
2009-12-27
Az emberi szervezet által termelt endokannabinoidok, amelyek a vadkender alkaloidjához hasonló vegyületek, érzékenyebbé teszik a nyelvet az édes íz iránt. Úgy tűnik tehát, hogy a szervezetben ezek az anyagok azért felelősek, hogy étvágyat keltsenek, és fokozzák a táplálékbevitelt – derítették ki japán kutatók.
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?