A hazai gasztroenterológia leszakadóban van a nemzetközi szinttől. A felzárkózáshoz elengedhetetlen a szakma alulfinanszírozottságának megszüntetése, a benne dolgozók jobb megbecsülése – mondja lapunknak Gyökeres Tibor, a Magyar Gasztroenterológiai Társaság elnöke.
Az öregedő társadalmakban egyre nő a demencia előfordulása, jelenleg elmondható, hogy a XXI. század legnagyobb egészségügyi kihívásának számít. Leggyakoribb oka az Alzheimer-kór.
Az EMA által 2009 és 2013 között piacra dobhatónak ítélt rákellenes szerek mindössze fele esetében van bizonyíték arra, hogy a szer legalább kis mértékben javítja a beteg életminőségét vagy életkilátásait, írja a The BMJ tanulmánya; a kísérő szerkesztőségi közlemény a gyógyszerbefogadás kudarcának okait elemzi.
Itt az ideje, hogy ne dichotómiában szemléljük a gének és a környezet hatását a betegségekre, mivel a nature és a nurture komplex interakcióban alakítja egészségünket és élettartamunkat egyaránt.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?