Mi okozza a stevia erős édes ízét? A Nature Communications tanulmánya feltárja a hatásmechanizmust, ami a hasnyálmirigy béta-sejtjeinek működését is elősegíti, így hozzájárul a cukorbetegség megelőzéséhez. A felfedezés új típusú antidiabetikumok kifejlesztéséhez vezethet.
Újabb alapízt fedeztek fel: a zsírnak saját, az édestől, sóstól, keserűtől, savanyútól és umamitól különböző, saját receptora van, míg egy másik vizsgálat feltárja, mi az oka, hogy gyulladásos megbetegedések során mindent keserűbbnek érzékelünk.
Az immunrendszer és az idegrendszer az orrunkban is összefügg: az orr keserűt és édest érzékelő receptorai védenek a bakteriális fertőzésekkel szemben.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?