hirdetés
hirdetés
2024. május. 15., szerda - Zsófia, Szonja.
hirdetés

Napi, heti limit

Munkaidő

Legfejebb napi 12 ill. heti 60 óra

Az úgynevezett jogállási törvény egyik legfontosabb rendelkezése, hogy az egészségügyi tevékenység végzését napi, illetve heti limithez köti.

Ezért függetlenül attól, milyen szolgáltatónál, milyen jogviszonyban végzi munkáját az egészségügyi dolgozó, legfeljebb napi 12, illetve heti 60 órában foglalkoztatható. Ebbe az időkeretbe valamennyi egészségügyi tevékenységgel töltött idő beleszámít, akkor is, ha több jogviszonyból származik.

A heti limitszabály ugyanakkor nem érinti az alkalmazottak esetében a napi-heti törvényes munkaidőre vonatkozó munkajogi szabályokat: változatlanul heti 40 óra a törvényes munkaidő.

A munkáltató hetente 8 óra többletmunkát rendelhet el. Ha azonban az alkalmazotti jogviszony mellett az egészségügyi dolgozó más egészségügyi tevékenységet is végez, akkor összesen értendő a heti 60 órás limit. Aki több, illetve a több fajta jogviszony keretében is végez egészségügyi tevékenységet, mindenhol nyilatkoznia kell arról, hogy munkája a törvényes időkorlátot nem haladja meg.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés