hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Vérmintákat elemeznek a kórházi robotok

A gyógyszergyártástól a kórházi automatizálásig számos területen használják a kobotokat a fejlett világban.

A robotika az orvostudomány és a gyógyszeripar területén a pontosság, a hatékonyság és az innováció új korszakát nyitotta meg. Kórházi területen különösen a kollaboratív robotok (kobotok) segíthetnek a mindennapi tevékenységek elvégzésében, sok esetben kiváltva a monotonitást, de pontosságot is igénylő emberi munkaerőt. Például gyógyszereket adagolnak, vérmintákat elemeznek, illetve orvosi ellenőrzési funkciókat látnak el. A kobotok ideálisak továbbá a protézisekben, implantátumokban és más orvosi eszközökben használt apró, kényes alkatrészek steril kezeléséhez és összeszereléséhez is. Az alábbiakban néhány különleges kórházi alkalmazást mutatunk be a gyakorlatban, amelyeknél a tisztaság és a higiénia kiemelkedő fontosságú.

A dániai kórházakban széles körben használják az MiR100 robotjait szállításra. Forrás: MiR
A dániai kórházakban széles körben használják az MiR100 robotjait szállításra. Forrás: MiR

Egy felmérés szerint Dánia, illetve általában a skandináv országok, élen járnak a kórházi robotok alkalmazásában. A dániai Koppenhágai Egyetemi Kórház például teljesen automatizálta a vérminták kézi válogatását. A célra mindössze két darab UR5e kobotot használnak, amelyek naponta körülbelül 3000 mintát kezelnek, percenként 7-8 csövet. E mellett a kórház házon belül gyártja a kiváló minőségű, orvosi üvegkazettákat, amelyhez az IEF Werner varioSTACK CF tálcapalettázóját használják. A varioSTACK CF költséghatékonyan helyettesíti azokat a kezelőket, akiknek korábban a patronokat egy csőből kellett kivenniük és polipropilén (PP) dobozokba helyezniük. A befektetésnek köszönhetően a kezelők mostantól más, értékesebb és kifizetődőbb feladatokat végezhetnek.

A Délnyugati Jütland kórház egy ER-FLEX-et vezetett be a laboros mintavétel és szállítás automatizálására. Korábban a személyzetnek naponta 35-40 alkalommal saját magának kellett volna a mintákat a laboratóriumba vinnie. A tapasztalatok szerint az ER-FLEX tökéletes kórházi kisegítő munkát végez, mivel intelligens érzékelői lehetővé teszik az autonóm navigációt. Sőt, a robot még a liftet is képes használni, és a hűtőszekrény ajtaját is képes önállóan kinyitni. A kórház laborjában a Labman Automation két kobotját is munkára fogták.

A Labman Multidose egy automatizált szilárdanyag-adagoló rendszer, amely egy XPR mérleg- és adagolómodult kombinál egy UR3e kobotkarral. A megoldás egyik fő előnye, hogy felszabadítja a dolgozókat más feladatok elvégzésére. A rendszer egy labortechnikus napi 6 órányi munkaidejét is felszabadítja, amellyel növeli a hatékonyságot. Vagyis a termékek gyorsabban juthatnak el a teszteléshez, a kipróbáláshoz és a bevezetéshez.

A dániai kórházakban széles körben használják az MiR100 robotjait szállításra. Például gyógyszerek, ágytakarók, élelmiszerek, postai küldemények, szemét, vérminták szállítására. A személyzet a telefonján keresztül hívja a robotot, majd amikor a robot megérkezik, felpakolják és elküldik a célállomásra, s ha szükséges, még a liftet is igénybe veszi.

(forrás: RARUK Automation/ MiR)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!