hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Véget vethet a TAJ-kártyás csalásoknak

Tévesen regisztrált egészségügyi vizsgálatok, TAJ-kártya-visszaélések – a hazai blockchaint fejlesztő magyar cég, a BlockBen reményei szerint mindezeknek véget vethet a blockchain technológia, amely 2019-ben számos területen áttörést hozhat, közli a hvg.hu.

Az egészségügyben például a blockchain technológiának köszönhetően megszűnnének a betegéletút során tévesen regisztrált vizsgálatok és a TAJ-számmal való visszaélések. Ha ugyanis a vizsgálatokat digitális aláírással kellene jóváhagynia a betegeknek, a rendszer transzparens, visszakövethető és megmásíthatatlan lenne. Így megelőzhető volna, hogy kár érje az államot és az adófizetőket – magyarázza a blockchain technológia egyik előnyét Szabolcsi András. A BlockBen informatikai igazgatója hozzáteszi: technológiai értelemben lehetséges lenne akár a társadalombiztosítás rendszerének és a NAV, illetve egyéb szervek adatbázisának összekapcsolása is, melyek korábban direkt szétdarabolásra kerültek a biztonságos és hiteles adathozzáférések technológiai hiánya miatt. Így például azonnal aktiválódhatna a TAJ-kártya, ha befizetés érkezik az adóhatóság rendszerébe, írja a lap.

A Deloitte nemrégiben publikált tanulmánya is mutatja a felfokozott érdeklődést a téma iránt: a közép-kelet-európai régióban a vállalatvezetők 45 százaléka szerint komoly áttörést jelent a blockchain technológia, és versenyhátránnyal jár, ha valaki nem alkalmazza. A cégek 30 százaléka tervez legalább 100 ezer eurót költeni blockchainnel kapcsolatos fejlesztésre.

A blockchain egy elosztott adatbázis, amely egy folyamatosan növekvő, adatblokkokból álló listát tart nyilván, a hamisítást és módosítást kizáró módon – írja a Wikipédia a technológiáról.

(forrás: hvg.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!